Beyler selam, kafayı sıyırmak üzereyim. Araç 2014 model Volkswagen Golf 1.6 TDI, şu an orijinal 142.000 kmde. Yaklaşık iki aydır acayip can sıkan bir durum var. Özellikle sabahları araba soğukken ya da trafikte dur-kalk yaparken, 1den 2ye geçerken araba bildiğin beşik gibi sallanıyor. Yani bu kronikleşen Volkswagen DSG şanzıman titreme sorunu her kırmızı ışıkta bana ecel terleri döktürüyor. Rampada kalkarken de arkadan birisi arabayı tutuyor da birden bırakıyor gibi silkeliyor, bazen de tak diye bir vuruntu sesi geliyor.
Geçen hafta bizim buradaki sanayide şanzımancı Yaşar Ustaya götürdüm. Bilgisayara bağladık, mekatronik basınç değerlerine falan baktı. Mekatronik beyin kısmında doğrudan bir arıza kodu görünmüyor, hidrolik basıncı normal dedi ama şanzıman yağında hafif kararma varmış. Usta, şanzıman üzerindeki solenoid valf grubunda milisaniyelik gecikmeler veya tıkanma olabileceğini ya da basınç tüpünün gevşemiş olabileceğini söyledi. Hatta hız sensörü soketlerinde de oksitlenme var mı diye kontrol etti ama orası temiz çıktı. Son olarak Bu doğrudan çift kavrama aşınması, DSGlerin klasik derdi, seti değiştireceğiz diyerek işçilik dahil ciddi bir fiyat çekti.
Başka bir usta ise Kavramayı hemen elletme, yazılımla hallederiz, şanzıman adaptasyonu yaparız geçer diyor ama bana pek inandırıcı gelmedi. Aranızda bu mekatronik beyin revizyonu yaptıran ya da benzer şekilde Volkswagen DSG şanzıman titreme sorunu yaşayıp sadece kavrama değişimiyle veya adaptasyonla bu dertten tamamen kurtulan var mı? Yoksa bu solenoid valf veya mekatronik basınç tüpü gibi parçalardan mı kaynaklanıyor? Tecrübeli arkadaşlardan acil tavsiye bekliyorum, sanayide usta usta gezmekten, her kafadan bir ses çıkmasından yoruldum artık.