2013 model 185.000 kmdeki Ford Focus Trend X aracımı haftaya uzun yola çıkaracağım için dün genel bir bakıma soktum. Rot balans ayarını yaptırırken normal lastiklerin havasını 32 PSI olarak ayarlattık ama bagajdaki yedek lastiği kontrol etmek tamamen sonradan aklıma geldi. Akşam garajda bagaj havuzunu kaldırıp baktığımda bizim emektar stepnenin iyice inmiş olduğunu fark ettim, resmen parmağımla yanağına basınca içeri göçüyor. Bu arada araçta orijinal lastik basınç sensörü var, geçen ay ekranda durup dururken arıza lambası yakmıştı. Sanayideki elektrikçi sol arka tekerin soketinde oksitlenme bulmuştu, soketi temizleyip sigorta kutusu üzerinden hatayı sildikten sonra düzeldi ama stepnede sensör olmadığı için onun basınç durumunu panelden göremiyoruz tabii.
Şimdi asıl mevzu şu; benim arabadaki stepne öyle diğer tekerlekler gibi orijinal boyutta değil, şu piyasada ince stepne ya da çorba kasesi dedikleri cinsten küçük lastiklerden. Üzerindeki sibop valfi biraz yıpranmış gibi duruyor ama şimdilik hava kaçırmıyor. İnternette forumlarda biraz gezindim, kimi bu ince yedek lastiklere 60 PSI basılması gerektiğini söylüyor, kimi de normal tekerlekler gibi 32-34 PSI yeterli olur diyor. Kafam acayip karıştı. Bu ince lastiklerin hacmi küçük olduğu için yüksek basınç istiyormuş ama 60 PSI bana patlayacakmış gibi çok yüksek geldi, sonuçta neredeyse bisiklet tekeri gibi bir şey.
Yolda başımıza bir iş gelse, lastik yarılsa bu yedek tekeri takıp gitmek zorunda kalacağız. O yüzden tam emin olmak istiyorum, bu ince tip stepne lastik hava basıncı kaç olmalı, fabrikanın kapı eşiğine yapıştırdığı etikette de tam çözemedim değerleri. Çok yüksek basarsam yolda giderken gümleme yapar mı ya da düşük basınçla sürersem janta zarar verir miyim? Daha önce bu ince lastiği kullanmak zorunda kalan veya lastikçi usta tanıdığı olanlar bir aydınlatırsa çok makbule geçer, ona göre hemen benzinliğe gidip havasını tamamlayacağım.