Beyler selam, 2016 model Opel Astra K 1.6 CDTI otomatik vites aracım var, şu an güncel olarak 142.000 km’de. Arabanın yol tutuşundan genel olarak memnunum ama o çamurlukla lastik arasındaki devasa boşluk canımı sıkmaya başladı. Hem arabayı biraz pussun, o leylek görüntüsü gitsin istiyorum hem de otobanda yüksek hızlara çıkınca rüzgardan çok etkilenmesin, virajlarda daha az yatsın istiyorum. Geçen hafta bizim buradaki İkitelli Sanayide tanıdık bir rot-balansçıya gittim. Durumu anlattım, usta Eibach veya Vogtland 35mm takalım, arabanın çehresi değişir dedi. Ama kafamda ciddi soru işaretleri var. Acaba spor yay takmak konforu bozar mı, her çukura girdiğimizde küt küt vurur mu acayip kararsız kaldım.
Usta liftte kontrol ederken Ön amortisör takozu ve salıncak burçları sağlamsa çok vurma yapmaz, konforu o kadar etkilemez dedi ama bizim yolların hali malum, her yer köstebek yuvası gibi. Bir de aracın orijinal amortisör milleri bu spor yaylarla uyumlu çalışır mı emin olamadım. İnternette bazı forumlarda Orijinal amortisörle kısa yay kullanırsan amortisörün çalışma payı azaldığı için kısa sürede amortisör patlatır, hatta kule gergisi takman gerekir falan yazmışlar. Rot başı ve viraj demiri uçlarına fazladan yük bineceği için ön takımı komple kucağımıza almaktan da korkuyorum açıkçası. Eşim de arabayı sık sık kullanıyor, eğer araba kütük gibi sertleşirse evde büyük hır çıkar, orası kesin.
Daha önce bu kasa Astra’ya ya da benzer segment bir araca sadece 3.5 cm spor yay takıp orijinal amortisörleriyle kullanan var mı aranızda? Amortisör takozunda ezilme, gıcırtı şeklinde ses yapma ya da rotillerde erken aşınma gibi kronik problemler yaşadınız mı? Günlük kullanımda gerçekten spor yay takmak konforu bozar mı, yoksa abartıldığı kadar bir sertlik olmuyor mu? Tecrübeli arkadaşlardan, özellikle bu markaları kullananlardan acil tavsiye bekliyorum, ona göre bu hafta sonu sanayiye gidip parçaları taktıracağım.