Bizim emektar 2016 model Golf 1.6 TDI manuel araç (şu an orijinal 142.000 kmde) son zamanlarda özellikle alt devirlerde iyice hantallaşmaya başladı. Yokuş yukarı çıkarken eskisi gibi atak değil, gaza basınca arkadan birisi arabayı çekiyormuş gibi hissettiriyor. Geçen hafta bizim sanayideki İsmail Ustaya götürdüm, cihaza bağladık. MAP sensörü kurum bağlamış, onu söküp temizlediler. Ayrıca EGR valfi kurum seviyesi de sınıra yakın dediler ama benim kafa hâlâ aracın gidişine takık. Çevremdeki birkaç arkadaş Yazılım yaptır, araba resmen nefes alır, yakıtı da düşer deyip duruyor. Ben de bu ara ciddi ciddi niyetlendim ama kafamı kurcalayan çok büyük soru işaretleri var. İnternette forumları gezip Stage 1 yazılım motora zarar verir mi diye aratınca her kafadan bir ses çıktığını gördüm, bir türlü tatmin olamadım.
Görüştüğüm yazılımcı firma Abi Stage 1 tamamen soft bir uygulamadır, motorun orijinal limitlerini asla zorlamıyoruz, sadece tork eğrisini optimize ediyoruz diyerek garanti veriyor. Ancak kendi mekanik ustam da tam tersine Yazılımdan sonra silindir içi sıcaklık artacak, bu da DPF (dizel partikül filtresi) ömrünü kısaltır, turbonun pallerine zarar verirsin, hatta motor beyni yani ECU aşırı basınç algılayıp arabayı korumaya alır diyerek gözümü acayip korkuttu. Sonuçta araba 140 bin devirmiş, yarın bir gün yüksek turbo basıncı yüzünden elimize motoru almayalım.
Daha önce bu 1.6 TDI makinelere veya benzer kmdeki araçlara sadece yazılım attırıp uzun süre kullanan var mı? Gerçekten uzun vadede Stage 1 yazılım motora zarar verir mi yoksa bizim ustaların klasik her şeye karşı çıkma durumu mu bu? Özellikle orijinal katalizatör ve EGR üzerinde dururken bu yazılım işi başımıza sensör arızası veya arıza lambası bela eder mi, tecrübeli arkadaşlardan samimi tavsiyeler bekliyorum.