Geçen hafta arabayı detaylı temizlik için yıkamacıya bıraktım, koltukları falan bayağı ileri geri çekmişler temizlik yaparken. Arabayı teslim alıp yola çıktıktan yaklaşık 10 dakika sonra gösterge panelinde kırmızı renkli airbag lambası yandı. Benim emektar 2012 model Fiat Punto 1.3 Multijet, şu an tam 186.400 kilometrede ve daha önce hiç böyle bir arıza vermemişti. İnternette biraz araştırma yaptım, bu kronik bir sorunmuş sanırım ama kafam iyice karıştı. Benim asıl sormak istediğim, bu Airbag ışığı yanıyor söndürme işlemi için illa sanayiye gidip bilgisayara bağlatmak şart mı, evde kendi imkanlarımızla yapabileceğimiz bir resetleme yöntemi var mıdır?
Dün bizim sanayideki oto elektrikçi İsmail Ustaya uğradım vakit kaybetmeden. OBD cihazına bağladı aracı, ekranda sağ ön yolcu airbag sensörü hatası şeklinde bir arıza kodu çıktı. Usta hemen koltuğun altına eğilip oradaki sarı renkli kablo soketlerini kurcaladı. Zamanla buralarda oksitlenme olabileceğini, koltuk hareket edince temassızlık yaptığını ve airbag beyni tarafından sistemin devre dışı bırakıldığını söyledi. Soketleri söküp temizleyici sprey sıktı, sonra bilgisayardan hatayı sildi ve ışık söndü. Tam sevinerek dükkandan çıktım, 2 kilometre gitmeden yoldaki bir kasisten geçtim ve çat diye lamba yine yandı. Ustaya geri döndüğümde bu sefer de o zaman kesin direksiyon sargısı değişecek, masrafı var demeye başladı. Açıkçası deneme yanılma yoluyla cebimdeki parayı almaya çalıştığını düşündüğüm için orada yaptırmadım.
Şimdi bu arızayla daha önce karşılaşıp çözen var mı aranızda? Koltuk altındaki soketleri tamamen iptal edip kabloları birbirine lehimletsem bu kronik temassızlık sorunu kalıcı olarak çözülür mü? Yoksa sorun gerçekten airbag sigortası veya direksiyonun içindeki o sarmal kabloda mıdır? Bu lanet olası Airbag ışığı yanıyor söndürme yöntemleri hakkında tecrübesi olanlar veya İstanbul Anadolu yakasında bu işi hakkıyla yapacak dürüst bir elektrikçi tanıdığı olanlar yazarsa çok sevinirim.