Beyler başım dertte, dün akşam otobanda giderken kadranda bir anda turuncu anahtar işaretiyle birlikte egzoz emisyon kontrol ettirin uyarısı çıktı sönmüyo şu an. Araba 2015 model Renault Captur 1.5 dCi EDC, daha 134.000 kmde. Uyarı yandığı andan itibaren araba resmen yığıldı, gaz yemiyor ve 3000 devri geçmiyor, kendini korumaya aldı sanırım. Sağa çekip kontağı kapattım, biraz bekleyip tekrar çalıştırdım ama nafile, o lanet ışık hala orada duruyor.
Bugün sabah hemen bizim sanayideki tanıdık ustaya götürdüm. Bilgisayara bağladık, cihazda oksijen sensörü arızası ve DPF (dizel partikül filtresi) kurum doluluk uyarısı verdi. Usta hata kodunu sildi, pis yakıttandır, çık otobana 3. viteste 3000-3500 devir arası 20-30 dakika yüksek devirli sür, kurum atsın geçer dedi. Dediklerini aynen yaptım, arabayı biraz bağırta bağırta sürdüm ama eve dönerken yine aynı egzoz emisyon kontrol ettirin uyarısı çıktı sönmüyo dedirten o uyarı lambası çat diye geri yandı.
Başka bir elektrikçiye gösterdim, o da EGR valfi tıkanmış olabilir ya da sensörün giden kablolarda, sokette oksitlenme vardır dedi. Hatta motor beyni (ECU) yanlış sinyal okuyor olabilir falan diye kafamı bulandırdı. Aranızda bu sorunu yaşayan, nokta atışı çözüm bulabilen var mı? Boş yere dünya para harcayıp parça değiştirmek istemiyorum. Sigorta kutusundan falan yapma ihtimali var mıdır, önce nereye baktırmalıyım?