Bizim 2014 model Megane 3 Touch paket 1.5 dCi manuel araba var, şu an 185 bin kmde. Son 2-3 haftadır özellikle sabahları ilk çalıştırmada değil de araba biraz ısınıp yoğun trafiğe girince vites geçişlerinde cartlama sesi yapmaya başladı. İkiden üçe çekerken sanki debriyaja hiç basmıyormuşum gibi caart diye bariz bir dişli sesi geliyor. Debriyaj pedalının en dibine kadar basıyorum, paspası bile çektim altından mesafe artsın diye ama durum hala aynı. Diğer vites geçişlerinde şimdilik çok belirgin bir şey yok ama sanki dörde geçerken de elime hafiften o dişli sürtünme hissi gelmeye başladı.
Geçen hafta bizim buradaki sanayide şanzımancı Hilmi Ustaya götürdüm. Lifte kaldırdık, debriyaj alt merkezi hidrolik kaçırıyor olabilir, tam ayırmadığı için vites geçişlerinde cartlama sesi yapar dedi. Baskı balatayı da en son 140 binde orijinal Mais taktırarak değiştirmiştim, daha yeni sayılır aslında, kaçırma veya kaydırma falan da yapmıyor. Usta şanzıman yağı seviyesini kontrol etti, yağda eksilme yok ama rengi çamur gibi olmuş dedi. Bir de vites halatlarını falan yağladık, geri vites müşürü kablolarını falan kontrol etti soketlerde oksitlenme var mı diye ama orada da bir sıkıntı bulamadık.
Şimdi kafama takılan nokta şu; eğer debriyaj üst merkezi veya alt merkezinde basınç kaçağı varsa pedalda yumuşama veya dipte kalma yapmaz mı? Bende pedal sertliği ve geri toplaması gayet normal. Yoksa sorun direkt 3. vitesin senkromenç dişlisinde veya senkromenç sarısında mı? Usta illa şanzımanı indirmemiz lazım, dişlileri görmeden kesin bir şey diyemem diyor. Şanzımanı indirmek, işçiliği, parçası derken dünya para şu devirde, boşuna da söktürmek istemiyorum. Daha önce benzer bir arıza yaşayan, senkromenç revizyonu yaptıran veya şanzıman yağı değişimiyle bu sorunu çözen var mı? Değerli tecrübelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.