Bizim 2016 model, 168.000 kmdeki Opel Astra 1.6 CDTI dizel otomatik araç son iki haftadır sabahları ilk çalıştırmada beni deli etmeye başladı. Hava sıcaklığı çok düşük olmasa bile, gece boyu yatıp sabah ilk marşa bastığımda araba resmen can çekişiyor. Marş motoru kuvvetli dönüyor, aküde zayıflık yok gibi ama motor bir türlü marş almıyor. Yaklaşık 8-10 saniye boyunca marşa uzun uzun basıp ancak ucu ucuna çalıştırabiliyorum. Araba ilk çalıştığı an arkadan yoğun bir beyaz duman atıyor ve motor 10-15 saniye kadar aşırı sarsıntılı, rölantide dalgalanarak çalışıyor. Sonrasında motor biraz ısınınca gün içinde stop edip tekrar çalıştırdığımda saat gibi, tek marşta tık diye alıyor. İnternette günlerdir araştırıyorum, forumlarda araba sabahları zor çalışıyor sebebi diye aratmadığım konu kalmadı ama herkes farklı bir şey söylemiş, kafam çok karıştı.
Dün sanayide kendi ustama götürdüm, bilgisayara bağladık ama ekranda herhangi bir arıza lambası yakmadığı için beyin hafızasında aktif bir hata kodu görünmedi. Usta ilk başta kızdırma bujilerinden şüphelendi, akü kutup başlarında oksitlenme falan var mı diye baktı ama kutup başları tertemiz, akü voltaj ölçümü de gayet iyi çıktı. Sonra dükkana gelen başka bir usta krank mili sensörü ısınana kadar yanlış değer okuyor olabilir, o yüzden geç çalışır dedi. Bir diğeri ise dizel araçlarda sık yaşanan EGR valfi kurum bağlamış ve açık kalıyor olabilir, sabahları motorun boğulmasına yol açar dedi.
Açıkçası sanayide deneme yanılma yöntemiyle parça değiştirmek istemiyorum. Isıtma bujisi rölesi mi, krank sensörü mü yoksa yakıt hattında bir yerlerden hava alıp yakıtı geri mi kaçırıyor emin olamıyorum. Başına böyle bir durum gelen, araba sabahları zor çalışıyor sebebi şudur diyebilecek tecrübeli birileri var mı? Nokta atışı nereye baktırmam gerekir, yardımlarınızı bekliyorum.