Geçen hafta Ankara-İstanbul otobanında bizim 2016 model 1.6 Multidrive S şanzıman Toyota Corolla ile rampayı çıkarken başıma ciddi bir iş geldi. Araba daha 142.000 kmde, her bakımını zamanında yaptırıyoruz ama Bolu rampalarında birden ekranda sarı ünlemle birlikte Toyota Corolla CVT şanzıman ısınma uyarısı belirdi. Uyarıyı görünce panik yapıp direkt sağa çektim. Araba zaten uyarı vermeden hemen önce gaz yememeye, kendi kendine devir yükseltip hızlanmamaya başlamıştı, adeta kendini korumaya aldı. Kaputu açtım, şanzımanın oradan hafif bir yanık kokusu geliyordu ama duman falan yoktu. Yarım saat kadar kenarda bekledim, şanzıman soğuyunca uyarı söndü ve vites normale döndü, tıngır mıngır eve kadar ulaştım.
Ertesi gün vakit kaybetmeden bizim sanayideki tanıdık Japoncu ustaya götürdüm arabayı. Bilgisayara bağladık, şanzıman yağ sıcaklığı tavan yapmış görünüyor ama kalıcı hata kodu düşmemiş. Usta şanzıman beyni üzerindeki bir sokette hafif oksitlenme olduğunu söyledi, soketleri temizleyip geri taktı. Ayrıca şanzıman yağı ve filtresini de değiştirelim, şanzıman yağ soğutucu radyatöründe tıkanıklık olabilir diye şüphelendi. Yağı değiştirdik, basınç kontrolünü sağlayan solenoid valf grubuna baktık ama dün yine şehir içinde sıkışık trafikte dur-kalk yaparken aynı Toyota Corolla CVT şanzıman ısınma uyarısı ekranıma geldi.
Şu an kafayı sıyırmak üzereyim, arabaya binmeye korkar oldum. İnternette bazı forumlarda şanzıman basınç sensörü arızası da bu sahte ısınma uyarısına sebep olabilir yazmışlar. Başına daha önce böyle bir durum gelen, bu ısınma belasından kesin olarak kurtulan var mı? Şanzıman revizyona mı girmeli yoksa basit bir sensör veya kablo tesisatı temassızlığı mıdır, Ankarada bu işi çözecek dürüst bir şanzımancı tavsiyesi olan var mı?