2011 model 1.6 motor, 185.000 kmde Ford Focus aracım var. Üzerinde Atiker Gold LPG kiti takılı ve son 2-3 haftadır sabahları ilk çalıştırmada araba resmen can çekişiyor. Marşa basıyorum, marş süresi o kadar uzadı ki bazen ancak ikinci, üçüncü denemede motoru alabiliyorum. İşin garibi, araba çalıştıktan sonra ısınana kadar inanılmaz bir tekleme ve yığılma yapıyor. Gaza geçiş anında arkadaki tanktan ve öndeki solenoid valf kısmından çıt diye geçiş sesi geliyor ama arkasından hemen dıııt dıııt diye hata sesi verip benzine geri atıyor. Gösterge panelindeki LPG düğmesi deli gibi yanıp sönüyor, sanki depoda gaz bitti uyarısı veriyor ama depo daha yeni fulledim, ağzına kadar dolu.
Dün bizim buradaki sanayiye, her zaman gittiğim LPGci ustaya bıraktım arabayı. Bilgisayara bağladık, doğrudan bir hata kodu göremedik ama gaz basınç değerlerinde çok ciddi dalgalanmalar var. Usta önce map sensörü ya da ısı sensörü oksitlenme yapmıştır veya arızalıdır diye şüphelendi. Onları söktü, temizledi, soketleri kontrol etti ama sıkıntı orada çıkmadı. Sonra regülatörün vakum hortumunu yerinden çıkardı ve hortumun ucunu koklattı; burası buram buram çiğ gaz kokuyordu. Regülatörün içindeki diyaframın ömrünü tamamladığını, manifolda gaz kaçırdığını ve bu yüzden sabahları motoru boğduğunu söyledi. İnternette kendi arabamın kronik sorunlarını araştırırken de zaten karşıma hep bu çıktı; sabahları geç çalışma, rölantide dalgalanma ve yakıt kokusu en net LPG regülatör arızası belirtileri arasındaymış.
Şimdi usta bana regülatörün komple değişmesi gerektiğini, tamir takımı contalarının çok uzun ömürlü olmadığını ve dikiş tutmayacağını söylüyor. Kafama takılan asıl şey şu; eğer regülatör gerçekten arızalıysa lpg beyni (ECU) bunu neden doğrudan arıza lambası yakarak göstermiyor da bizi böyle dolaylı yollardan uğraştırıyor? Aranızda daha önce bu belirtileri yaşayıp diyafram tamiriyle kurtaran var mı, yoksa hiç maceraya girmeyip direkt sıfır regülatör mü taktırayım? Bu durumun motora ya da subaplara bir zararı olur mu, acil değiştirmem gerekir mi? Tecrübeli arkadaşlardan yol göstermelerini bekliyorum.