Kategori ID: 3
Bizim emektar 2013 model Renault Megane 3 (1.5 dCi, 185.000 kmde) durup dururken canımı sıkmaya başladı. Geçen hafta detaylı iç dış temizliğe vermiştim arabayı, teslim aldığımda kadranda o meşhur kırmızı simgeyi gördüm. İnternette aratınca airbag ışığı yanıyor söndürme işlemi için koltuk altındaki kabloları kurcalayın falan yazmışlar. Eğilip baktım, koltuk altı soketlerinde hafif bir gevşeme vardı, elimle sıkıştırdım ama tık yok, ışık hala inatla yanmaya devam ediyor. Arada bir sönüyor gibi yapıyor, tümseklerden geçerken falan tekrar küt diye yanıyor. Kadrandaki o kırmızı ışık resmen gözüme batıyor artık.
Dün bizim sanayideki kaportacı İbrahim Ustaya uğradım, bilgisayara bağladık. Cihazda Sürücü tarafı hava yastığı direnç yüksek gibi bir arıza kodu verdi. Usta bana direkt kronik bu abi, direksiyon sargısı kopmuştur ya da airbag beyni hata vermiştir dedi. Sargıyı değiştirelim desek dünya para, yan sanayisine de güvenemedim. Diğer bir usta ise direksiyonu çevirirken çıt çıt ses gelmiyorsa sargıda sıkıntı yoktur, koltuk altındaki soketlerde oksitlenme olmuştur, onları temizlemek lazım dedi. Kafam iyice bulandı, hangisine inanacağımı şaşırdım.
Bu arızayı daha önce yaşayıp kendi imkanlarıyla çözen var mı? Gerçekten airbag ışığı yanıyor söndürme konusunda kesin çözüm direkt sargı değişimi mi yoksa basit bir sigorta kontrolü veya oksitlenme giderici sprey ile soket temizliğiyle bu işi yırtabilir miyiz? Güvenlik donanımı olduğu için kurcalamaya da korkuyorum ama sanayideki her usta farklı bir şey söyleyip dünya masraf çıkarıyor. Başına gelenler hangi yolu izledi, yardımcı olursanız çok sevinirim.