Bizim 2011 model Opel Astra H kasanın (araç şu an 185.000 kmde) geçen ayki yoğun yağmurlardan sonra iyice canı sıkıldı. Sunroof tahliye hortumu tıkanmış, oradan içeri sızan nem tavanı mahvetti. Üstüne üstlük tavan lambasının oradaki sıcaklık sensörü ve soketlerde de oksitlenme yapmış, onları temizleyip hallettim ama asıl bela tavanda kaldı. Arka taraftan başlayıp orta kısma kadar tavan döşemesi sarktı hangi yapıştırıcıyla tutar diye kara kara düşünmeye başladım. Döşemenin o sarkık görüntüsü hem dikiz aynasını kapatıyor hem de arabanın içine sürekli toz döküyor.
Geçen gün sanayide döşemeci bir ustaya gösterdim. Usta Tavanı komple indireceğiz, eski süngerleri kazıyıp yeniden kumaş kaplayacağız dedi ve dünya para istedi. Ben de o kadar masrafa girmeden, tavanı indirmeden kendim halledebilir miyim diye araştırıyorum. Araya şırıngayla japon yapıştırıcısı sıkayım dedim ama japon yapıştırıcısının kumaşı yakıp sertleştireceğini, hatta dışarı kusup leke bırakacağını söylediler. Bir başka oto aksesuarcı tanıdık ise bally ya da sprey yapıştırıcı kullanmamı önerdi. Ancak tavan döşemesi sarktı hangi yapıştırıcıyla tutar sorusunun cevabı bally mi yoksa daha profesyonel bir trim yapıştırıcısı mı emin olamadım. Çünkü yaz sıcağında tavan sacı çok ısınıyor ve kalitesiz yapıştırıcılar sıcağı görünce hemen salıyor.
Bu işi daha önce kendi yapan, özellikle sprey yapıştırıcı kullanan var mı? Döşemeyi kenarlardan tutan plastik trim klipsleri ve tavan lambası çerçevesini söküp kumaşı gerdirerek arkasına ne sıkmam lazım? Sıcağa dayanıklı silikon ya da bally bu işi çözer mi, yoksa kumaşın arkasındaki o çürüyen sünger tabakası yapışmayı tamamen engeller mi? Tecrübeli arkadaşlardan acil yapıştırıcı marka ve yöntem tavsiyesi bekliyorum, yoksa tavan kafama değecek yakında.