Bizim 2011 model Ford Focus 1.6 Trend X paket emektar son zamanlarda iyice canımı sıkmaya başladı. Araç şu an 215.000 km’de, üzerinde Landirenzo marka LPG kiti takılı. Sorun yaklaşık iki hafta önce sabahları ilk çalıştırmada değil de, motor hafif ısınp LPGye geçiş yaptığı o tam kritik anda başladı. Benzinden gaza geçerken araba anlık olarak yığılıyor, sanki arkadan biri çekiyormuş gibi silkeliyor. Hatta geçen gün kırmızı ışıkta tam kalkarken çat diye stop etti. Tekrar marş bastığımda zor çalıştı, gösterge panelinde motor arıza lambası yandı söndü. Gaz pedalına yüklendiğimde ise motor sanki gazı yemiyor, tekleme yapıyor ama manuel olarak benzine aldığımda araba canavar gibi gidiyor.
Hemen bizim buradaki sanayideki LPGciye çektim arabayı. Usta bilgisayara bağladı, gaz basınç hatası aldığımızı ve bunun map sensörü kaynaklı olabileceğini söyledi. Sonra kaputu açtı, LPG beyni üzerindeki kablo bağlantılarını, gaz kesici valf soketlerini falan kontrol etti. Buralarda hafif bir oksitlenme olduğunu söyledi, temizleyip geri taktı. Ama sorun tam olarak çözülmedi. Abi senin enjektörler mi tıkalı acaba ya da filtre mi doldu? diye mırıldandı. Açıkçası arabayı ikinci el aldığımdan beri, yani yaklaşık 35.000 kilometredir ben hiç tüp filtresine dokunmadım, benden önceki sahibinin de ne zaman değiştirdiğini hiç bilmiyorum.
İnternette biraz araştırdım ama herkes kafasına göre bir şey yazmış. Sorum şu; bu LPG filtresi ne zaman değişir ve değiştirmezsek gerçekten map sensörüne veya LPG enjektörlerine pislik kaçırıp böyle tekleme, stop etme yapar mı? Yoksa sorun doğrudan gaz kesici valf bobininden veya regülatör diyaframından mı kaynaklanıyordur? Daha önce başına böyle bir durum gelen, özellikle Landirenzo kit kullanan arkadaşlar tecrübelerini paylaşırsa çok sevinirim, sanayide usta usta gezip parça denetmekten yoruldum artık.