Usta kafayı yiyeceğim vallahi, bıktım artık bu dertten. Elimde 2012 model Ford Focus 1.6 Ti-VCT benzinli manuel var, araç şu an orijinal 185.000 km’de. Son bir aydır canımı sıkan acayip bir problem başladı. Ne zaman sabah ilk marşı yapsam, motor tek seferde sorunsuz çalışıyor, devir önce normal gibi 1100-1200 dolaylarında duruyor ama tam hareket edecekken, yani sabahları soğuk motor gaza basınca stop ediyor. Arabayı resmen 5-10 dakika rölantide ısıtmadan yerinden oynatamıyorum. Gaz pedalına milim dokunduğum an devir saati pat diye sıfıra iniyor, motor yığılıp kalıyor. İkinci veya üçüncü marşta debriyaj-gaz ayarıyla zor bela kalkıyorum ama motor ısınana kadar her durduğumda stop etme eğilimi gösteriyor. Hararet göstergesi 90a yaklaşıp motor ısındıktan sonra ise araba saat gibi oluyor; ne tekleme kalıyor, ne stop etme, ne de çekişten düşme.
Geçen hafta bizim sanayideki ustaya götürdüm arabayı. Bilgisayara bağladık, beyin hafızasına baktık ama hiçbir arıza kodu vermedi, arıza lambası da yakmıyor zaten. Usta bunlarda kroniktir dedi, gaz kelebeği kurum bağlamıştır diye söktü, bir güzel temizledi ve arkasından adaptasyon yaptı. Tamamdır, düzeldi dedi ama ertesi sabah ilk marşta yine aynı terane. Başka bir elektrikçi arkadaş MAF sensörü (hava akışmetresi) fişini çekip dene dedi, denedim ama araba hepten sapıttı. Şimdi kafayı rölanti kontrol valfi ve manifold üzerindeki hararet müşürüne taktım. Bir usta da yakıt pompasının basıncı sabahları soğukken yetersiz kalıyor olabilir veya krank mili pozisyon sensörü kablolarında oksitlenme vardır diyor.
Daha önce başına böyle bir iş gelen var mı? Boşu boşuna sağlam parçaları değiştirtip sanayide dünya para harcamak istemiyorum. Bu sabahları soğuk motor gaza basınca stop ediyor sorununu daha önce yaşayıp da nokta atışı çözebilen usta veya forumdaş varsa lütfen bir yol göstersin. Hangi sensöre, hangi valfe baktırmam lazım? Şimdiden cevap yazan herkese teşekkürler.