Aracım 2016 model Nissan Qashqai 1.6 dCi CVT şanzıman, şu an 142.000 kmde. Yaklaşık iki aydır başımı ağrıtan ciddi bir Nissan Qashqai şanzıman sorunu ile uğraşıyorum ve gitmediğim usta kalmadı. Olay ilk başta şöyle başladı: Uzun yolda giderken araç birden gaz yememeye, devir saati kendi kendine 3000-4000 devir arasında inip çıkmaya başladı. Sanki arkadan birisi arabayı çekiyormuş gibi silkeliyor ve araç hızlanmıyordu. Kenara çekip stop ettim, biraz bekleyip çalıştırınca düzeldi ama şehir içine girip özellikle dur-kalk trafiğe maruz kalınca şanzıman iyice sapıtmaya başladı. P konumundan D konumuna alırken aşağıdan küt diye çok sert bir vuruntu sesi geliyor ve araç resmen öne doğru atılıyor.
Geçen hafta bizim buradaki sanayide bir şanzımancıya gösterdim. Bilgisayara bağladıklarında şanzıman beyni (TCU) hata kodu vermiş dediler. Usta direkt bu şanzımanın değişmesi ya da komple revizyona girmesi gerek, en az 70-80 bin TL masrafı var diyerek gözümü korkuttu. Başka bir ustaya daha götürdüm, o da şanzıman yağı basınç sensörü arızalı olabilir ya da şanzıman soketlerinde su kaçmasına bağlı oksitlenme yapmıştır, önce elektrik tesisatına bakalım dedi. Bir de bu CVTlerin içindeki selenoid valfi tıkandığında da basınç kaybından dolayı bu tarz silkeleme ve geçişlerde vuruntu yaparmış.
Kafam iyice çorba oldu, kime inanacağımı şaşırdım. Şu an araba adeta saatli bomba gibi, ne zaman arıza moduna geçip yolda bırakacağı belli olmuyor. Aranızda bu tarz bir Nissan Qashqai şanzıman sorunu yaşayan, şanzıman beynini tamir ettiren ya da sadece valf/sensör değişimiyle bu işi çözen var mı? Komple revizyona girmeden önce hangi adımları izlemeliyim, İstanbul Anadolu yakasında bu işten gerçekten anlayan, kazıklamayacak dürüst bir usta tavsiyeniz var mıdır? Destekleriniz için şimdiden teşekkürler.