Geçen hafta uzun yoldan döndükten sonra bizim 2011 model Opel Astra 1.4 Turbo (şu an tam 165.000 kmde) araçta acayip bir tekleme başladı. Yokuş yukarı çıkarken araç birden çekişten düştü, sanki arkadan biri arabayı çekiyormuş gibi kasılmaya başladı. Tam o esnada göstergeye bir baktım, motor arıza lambası sarı yanıp sönüyor. Kenara çektim, stop edip biraz bekledim, tekrar çalıştırınca lamba söndü ama rölantide çalışırken bile motorda bariz bir sarsıntı, sanki üç silindir çalışıyormuş gibi bir titreme var. Gazı kökleyince egzozdan da hafif siyah duman atıyor gibi geldi bana.
Ertesi gün sanayideki bizim tanıdık ustaya götürdüm arabayı. Bilgisayara bağladık, cihazda 3. silindir ateşleme hatası (misfire) kodu verdi. Usta hemen ateşleme bobini ve bujilerden şüphelendi, orijinal parçalarla değiştirdik. Hazır el atmışken kablo soketlerinde oksitlenme var mı diye de kontrol ettik, sprey sıkıp temizledik. Ancak aradan iki gün geçmeden aynı sıkıntı yine tekrarladı. Özellikle sabahları ilk çalıştırmada motor soğukken acayip silkeliyor ve yine motor arıza lambası sarı yanıp sönüyor. Belli bir süre sonra lamba yanıp sönmeyi bırakıp sürekli yanık kalmaya başlıyor. Başka bir elektrikçi de oksijen sensörü veya MAP sensörü arızalı olabilir, beyne yanlış sinyal gönderip yakıt karışımını bozuyordur dedi ama kafama göre parça değiştirmekten de bıktım, dünya para tutuyor artık bu parçalar.
İşin garibi, araba düz yolda giderken bazen hiçbir şey yokmuş gibi akıp gidiyor, bazen de gaza basınca aniden yığılıp kalıyor. Aranızda bu tarz bir durum yaşayan, kronik bir tesisat kablosu temassızlığı veya beyin arızası tecrübe eden var mı? Ankarada bu işten gerçekten anlayan, deneme yanılma yoluyla değil de doğrudan teşhisi koyabilecek nokta atışı bir usta tavsiyenize de çok ihtiyacım var. Şimdiden cevap yazan herkese teşekkürler.