Bizim 2011 model Opel Astra H kasa 1.6 benzinli araçta (şu an tam 164.000 kmde) son bir aydır can sıkan bir durum var. Arabayı ilk çalıştırmada, yani özellikle sabahları soğuk motor gaza basınca stop ediyor ve bunu ardı ardına birkaç kez tekrarlıyor. Marşa basıyorum, ilk başta rölantide tıkır tıkır çalışıyor, hiçbir sarsıntı veya garip ses yok. Ancak ayağımı debriyajdan çekip hafifçe gaz verip yürümek istediğim an devir aniden sıfıra düşüyor ve motor yığılıp kalıyor. Tekrar marş yapıyorum, yine aynısını yapıyor. Motor biraz ısınana kadar, yani yaklaşık 4-5 dakika rölantide kendi kendine çalışmasına izin vermezsem kesinlikle yola çıkamıyorum.
Geçen hafta sanayideki bizim eski ustaya götürdüm, bilgisayara bağladık ama ekranda hiçbir arıza kodu (DTC) görünmüyor. Usta ilk başta boğaz kelebeği kirlenmiştir dedi, söktük pırıl pırıl temizledik, adaptasyonunu da yaptık ama ertesi sabah ilk çalıştırmada sorun aynen devam etti. Sonra ateşleme bobini ve bujileri orijinal GM marka parçalarla sıfırladık. Elektrik tesisatını kontrol ederken soketlerde veya beyin soketlerinde bir oksitlenme var mı diye baktık, oralar da temiz çıktı. Benzin pompasının basıncını ölçtüler, o da normal değerlerde çıktı.
Şu an şüpheler EGR valfi ve MAF sensörü (hava akış metre) üzerinde yoğunlaştı. Sıcak motorda en ufak bir tekleme, çekişten düşme veya rölantide dalgalanma asla yaşamıyorum; araba ısınınca saat gibi çalışıyor. Sadece sabahları soğuk motor gaza basınca stop ediyor olması beni çıldırtacak. Aranızda daha önce bu tarz kronik bir sorunla karşılaşan, oksijen sensörü ya da hararet müşüründen şüphelenip nokta atışı çözüm bulan var mı? Hangi parçayı değiştirerek bu beladan kurtulabilirim, tecrübeli ustaların ve forumdaşların yorumlarını bekliyorum.