Geçen gün otobanda bizim 2012 model 2.0 CDTI 130 beygirlik Insignia ile rampayı tırmanırken araba birden yığıldı. Kadran 110 civarındaydı, sollamaya çıkıp gaza yüklendiğim an kaputun altından pata diye bir ses geldi ve arkasından acayip bir fısslama sesi başladı. Gösterge panelinde hemen Aracı En Kısa Sürede Servise Götürün uyarısı çıktı ve araç resmen yığıldı, koruma moduna geçip gaz yememeye başladı. Arabayı sağa çekip stop ettim, biraz bekleyip tekrar çalıştırdım ama rölantide bile arkadan siyah duman atıyor ve gaza basınca sanki motorun içinden elektrik süpürgesi çalışıyormuş gibi hava üfleme sesi geliyordu.
Ertesi gün arabayı sanayideki bizim eski ustaya götürdüm. Bilgisayara bağladık, basınç kaybından dolayı arıza kodu vermiş. Usta motor kapağını ve alt muhafazayı sökünce acı gerçekle karşılaştık; internette de sıkça karşıma çıkan kronik Insignia turbo hortumu patlaması problemi bizim de başımıza gelmiş. Plastik manifolda giden kalın hortum, alt kıvrım yerinden yaklaşık 5 santim kadar boydan boya yarılmış. Usta, bu arabalarda bu hortumun zamanla sıcağa ve basınca dayanamayıp gevşediğini, ardından da basınç kaçırdığını söyledi. Ancak sadece hortumla kalmayabilir, turbo üzerindeki basıncı ayarlayan solenoid valf veya MAP sensörü (basınç sensörü) yanlış değer okuyup turboya fazla basınç bastırdıysa bu hortum o yüzden de patlamış olabilir dedi.
Araba şu an 185.000 kmde, bugüne kadar ağır bir motor arızası vermemişti. Usta şu an orijinal parça arıyor ama fiyatlar uçmuş durumda. Piyasada satılan silikon hortumlar varmış, bir daha hayatta patlamaz diyorlar. Aranızda bu silikon hortumlardan taktıran var mı? Bir de bu arıza esnasında EGR valfi kurum bağlamış mıdır, hazır hortum sökülmüşken onu da temizletmeli miyim? Deneyimli arkadaşlardan ve ustalarından acil tavsiye bekliyorum, araba sanayide yatıyor şu an.