Beyler selam, 2012 model 185.000 kmdeki Ford Focus arabamın farları son 1 senedir iyice sarardı ve matlaştı. Gece resmen önümü göremiyorum, uzunları yakıyorum yine de fayda etmiyor. Geçen akşam yağmurlu havada az kalsın virajı alamıyordum, farların ışığı yolu aydınlatmıyor resmen yutuyor. Ampuller falan yeni, geçen ay far rölesi ve sigorta kutusundaki ilgili sigortayı da kontrol ettirdim, elektrik aksamında veya akımda hiçbir temassızlık ya da sorun yok. Tamamen dışarıdaki polikarbonat cam yüzeydeki güneş yanığı ve oksitlenme yüzünden ışık dışarı süzülemiyor. Bizim sanayideki kaportacı Hüseyin Ustaya gösterdim, Oğlum bunlara zımpara atıp pasta cila çekeceğiz, yoksa muayeneden de geçmez bu dedi ama dünya para istedi. Zaten şu aralar bütçem biraz kısıtlı, ufacık iş için o kadar para bayılmak istemiyorum.
İnternette, YouTubeda falan birkaç video gördüm. Millet evdeki malzemelerle bu işi kendi kendine çözmüş. Kafama takılan soru şu: gerçekten far parlatma diş macunu ile yapılır mı? Bazıları diş macununun içindeki o mikro taneciklerin polikarbonat yüzeyi çizdiğini, ilk başta parlak görünse de 2-3 ay sonra farı daha beter hale getirdiğini söylüyor. Kimisi de beyazlatıcı mikrofiber bezle bastıra bastıra silince cam gibi oluyor diyor. Aranızda bunu kendi arabasında bizzat deneyen, olumlu ya da olumsuz sonuç alan var mı?
Bir de bu işlemi yaparken farın etrafındaki plastik contalara veya içerideki mercek yapısına zarar verir miyiz? Diş macununu sürüp ovaladıktan sonra suyla durularken farın içine su kaçarsa ampul duyunu ya da xenon far beyni sistemini yakıp oksitlenme yaptırmaktan da korkuyorum. Sonuçta kaş yapalım derken göz çıkarmayalım, far seti komple değişmek zorunda kalırsa masraf iyice katlanır. Tecrübeli arkadaşlardan acil tavsiye bekliyorum, hafta sonu bu işe girişmeyi düşünüyorum.