Beyler selam, bizim emektar 2012 model 185.000 kmdeki Hyundai i20 ile başım dertte. Son birkaç haftadır araba gaza geçerken arkadan biiip diye kesintisiz bir ses verip direkt benzine atmaya başladı. Sabahları motor soğukken zaten ayrı bir dert, ısınana kadar canım çıkıyor. Geçen gün bizim sanayideki LPGci Nuri Ustaya çektim arabayı. Bilgisayara bağladı, önce MAP sensörü arızalıdır falan dedi ama değerler normal çıktı. Sonra kaputu açıp gaz beyni üzerindeki solenoid valf bağlantılarına baktı, orada hafif bir oksitlenme tespit etti. Kabloları temizleyip soketleri tazeledi, sorun çözülür gibi oldu ama usta bagajı açıp tanka bakınca asıl bombayı patlattı.
Bizim simit tankın üzerindeki imalat tarihine baktı, Ooo abi bu tank 2013 yapımı, bunun 10 yıllık ömrü çoktan dolmuş dedi. Ben arabayı ikinci el aldığım için hiç dikkat etmemiştim, LPG Sistemleri kategorisinde bu durumu yaşayan kesin vardır diye buraya yazıyorum. Önümüzdeki ay da TÜVTürk muayenesi var, kara kara düşünmeye başladım. Şimdi benim kafama takılan asıl mevzu şu; LPG tankı tarihi geçerse ne olur? Usta kesinlikle muayeneden geçemezsin, ağır kusur yazarlar, tankı multivalf ile birlikte komple değiştirmemiz lazım diyor ama fiyatlar uçmuş durumda. İnternette kimi hafif kusurla geçer yazmış, kimi kesin kalır demiş. Kafam iyice çorba oldu.
Bu tankın süresi dolunca gerçekten muayenede direkt kalıyor muyuz, yoksa bir şekilde idare etme şansımız var mı? Ayrıca bu işin güvenlik boyutu nedir, yani basınçtan dolayı kaçırma falan yapar mı yoksa sadece resmiyette bir prosedür müdür? Aramızda yakın zamanda tank tarihi yüzünden muayeneden kalan veya tankı değiştiren varsa güncel fiyatlar ve süreç hakkında bilgi verebilirse çok sevinirim. Şimdiden eyvallah.