Sıfır ayarında aldığım 2022 model, henüz 18.000 kmdeki VW Polo 1.0 TSI aracımın o boş duran kadranını ve multimedyasını biraz canlandırayım dedim. Geçen hafta sanayideki bir elektrikçi arkadaş OBD2 soketi üzerinden Vag-Com cihazını bağlayıp kadran selamlama, Amerikan park, ek yakıt göstergesi ve dönüşe duyarlı sis farı gibi özellikleri açabileceğini söyledi. Hatta BCM beyni üzerinden iki dakikada kodlarız, sıfır sıkıntı dedi ama kafam acayip karıştı. Sonuçta araba daha gıcır gıcır ve yetkili servis garantisi devam ediyor. İnternette biraz araştırdım ama net bir bilgi bulamadım; kafayı sıyırmak üzereyim, vw polo gizli özellik açtırmak garanti bozar mı bozmaz mı yetkili servis süreçlerini bilenlerden net bir cevap arıyorum.
Benim asıl korkum, yarın bir gün araçta can-bus hattında bir kısa devre oluşur, gösterge panelinde veya multimedya ünitesinde bir arıza lambası yanar da başım ağrır mı? Yetkili servise periyodik bakım için gittiğimde arıza tespit cihazını bağladıklarında bu yapılan kodlamalar sistemde log kaydı olarak görünüyor mu? Bazı ustalar orijinal gateway modülü üzerinden yazılım atılmıyor, sadece pasif özellikleri aktif ediyoruz, tespiti imkansız diyor; bazıları ise servis doğrudan online olarak Almanyaya bağlanıyor, parametreler uyuşmayınca şasi numarasından garantiyi anında patlatırlar diyor. Olası bir elektrik arızasında, örneğin basit bir sigorta, sensör veya konfor beyni arızasında bile faturayı bana kesmelerinden korkuyorum.
Aranızda daha önce makyajlı kasa Polosuna veya benzer VAG grubu aracına bu tarz bir işlem yaptırıp yetkili servise giden var mı? Özellikle garanti süresi içinde motor beyni (ECU) ya da konfor elektroniğiyle ilgili garanti kapsamında işlem yaptıran oldu mu? Bu iş gerçekten yasal garanti kapsamı dışına çıkarıyor mu aracı, yoksa sadece kodlama yapılan modülün garantisi mi gidiyor? Tecrübeli arkadaşlardan acil tavsiye bekliyorum, ona göre yarın elektrikçinin yolunu tutacağım ya da bu sevdadan tamamen vazgeçeceğim.