Bizim 2013 model, 195 bin kmdeki emektar Linea 1.3 Multijet son zamanlarda kafayı yedirtecek bir ses yapmaya başladı. Özellikle sabahları motor soğukken yola çıktığımda, devir 1500-2000 arasına gelince kaputun altından bildiğin ambulans gibi siren sesi, ince ve tiz bir ıslık sesi geliyor. Gaza yüklendikçe ses iyice artıyor ama motor ısınıp hararet normale gelince ses biraz azalıyor gibi oluyor ama tamamen kesilmiyor. İnternette forumlarda çok araştırdım ama herkes farklı bir şey söylemiş, kafam iyice bulandı. Merak ettiğim asıl mevzu şu: linea 1.3 multijet turbo ıslık sesi geliyo normal mi yoksa bu durum yakın zamanda başıma büyük bir masraf açar mı?
Geçen hafta bizim buradaki sanayide tanıdık bir ustaya gösterdim. Kaputu açtırdı, gaza falan bastırdı. Bu motorlarda bu ses kroniktir, hafiften öter, çekişten düşene kadar böyle bin git dedi. Ama ses kulağıma geldikçe içim hiç rahat etmiyor. Başka bir pompacıya gittim, o da turbo milinde boşluk vardır, revizyona girmesi lazım diyerek direkt fiyat çıkardı. En son dün arabayı bilgisayara bağlattım; MAF sensörü veya turbo selenoid valfi taraflarında herhangi bir arıza kodu vermedi ama intercooler borularında hafif yağlı terleme var gibi görünüyor. Acaba westgate kısmında mı bir kaçak var yoksa egzoz manifold contasından mı üflüyor tam çözemedik. Bazen kabinin içine hafiften egzoz kokusu da geliyor gibi hissediyorum, belki de psikolojiktir bilmiyorum.
Aracın gidişinde, çekişinde şimdilik belirgin bir düşüş yok, egzozda siyah duman atma falan da görmedim ama bu ıslık sesi beni aşırı derecede huzursuz ediyor. Uzun yola çıkmaya korkar oldum, yolda elimizde kalmasın alet. Daha önce başına bu durum gelen, bu sorunu yaşayıp nokta atışı çözebilen var mı? Turboyu komple söküp elletmeden önce ilk olarak hangi hortuma, nereye baktırmalıyım? MAP sensörü temizliği falan bu sese etki eder mi yoksa direkt revizyon yolları mı göründü bize? Tecrübeli ustalardan ve araç sahiplerinden acil tavsiye bekliyorum.