Bizim 2014 model Opel Astra J 1.4 Turbo otomatik vitesli emektar araçla (şu an tam 142.000 kmde) son iki haftadır başım dertte. Özellikle sabahları soğukken kasislerden geçerken veya hafif çukurlara girdiğimde sağ ön teker tarafından acayip bir lokurtu, bazen de metal metale sürtüyormuş gibi bir gıcırtı sesi alıyorum. Arabayı geçen gün bizim sanayideki usta tanıdığa götürdüm. Lifte kaldırdık, alt takımı inceledi. Z-rotlar, rot başları ve salıncak burçları gayet sağlam görünüyor dedi. Amortisörün dış yüzeyinde hafif bir yağlanma ve terleme fark ettik. Usta, Bu amortisör patlamış olabilir, yağ kaçırıyor dedi ama hemen sökmek istemedi, Birkaç gün daha gözlemle, ses artarsa gel diye gönderdi. Kafama takıldı, internette de net bir şey bulamadım; gerçekten amortisör patlaksa ses yapar mı yoksa sesin kaynağı başka bir yer mi?
Bu arada geçen ay ABS sensörünün kablosunda bir oksitlenme olmuştu ve göstergede arıza lambası yakmıştı, onu temizletip halletmiştik. Acaba diyorum o bölgedeki elektro-vana veya amortisör üst takozu gibi mekanik parçalardan mı geliyor bu ses? Çünkü direksiyonu sağa sola çevirirken de hafiften bir tıkırtı hissediyorum. Eğer amortisör patlaksa ses yapar mı sorusunun cevabı kesin olarak evet ise, direkt sağ-sol çift olarak amortisörleri ve amortisör kule takozlarını değiştireceğim. Yoksa boşuna masraf yapıp sorunu çözememekten korkuyorum. Başına gelen, bu lokurtu sesini tecrübe eden varsa tecrübelerini paylaşabilir mi?