Geçen hafta bizim buraların meşhur köstebek yuvası yollarından birinde, gece karanlığında kaçamadım ve sağ ön tekeri çok fena bir çukura düşürdüm. Aracım 2016 model Opel Astra 1.6 CDTI, şu an 142.000 kmde. Çukura vurduktan hemen sonra arabada bir gariplik hissetmeye başladım. Özellikle otobana çıkıp 90-100 km/s hıza ulaştığımda direksiyonda resmen can sıkıcı bir titreme başlıyor, hızlandıkça bu titreme tüm kasaya yayılıyor. Sanki sağ taraftan bir şey sürtüyor ya da yalpalıyor gibi bir his var. Acaba lastik balon mu yaptı diye indim baktım ama dışarıdan gözle görülür bir şey yok. Kafayı taktım, rüyalarıma giriyor artık. İnternette araştırırken denk geldim ama tam emin olamadım; tecrübeli arkadaşlara sormak istiyorum, jant yamukluğu nasıl anlaşılır, bunun belirgin belirtileri nelerdir?
Dün bizim sanayideki rot-balansçıya götürdüm arabayı. Usta lifte kaldırdı, tekeri eliyle hızlıca çevirdi. Burada hafif bir yalpalama var gibi ama janttan mı aks milinden mi emin olamadım dedi. Sonra ön takımı kontrol ederken sağ tekerin ABS sensörü kablosunun yerinden oynadığını ve porya bilyası kısmında hafif bir boşluk olduğunu söyledi. Hatta rotil ve rot başlarında da hafif aşınma varmış ama titremeyi doğrudan bu yapmaz dedi. Balans makinesine bağlayalım dedik ama o gün makineleri arızalıymış, başka yere yönlendirdi. Kafam iyice karıştı. Eğer sorun janttaysa, bu yamukluk dışarıdan bakınca illa belli olur mu yoksa sadece balans makinesinde mi ortaya çıkar?
Bir de bu durum arabaya uzun vadede ne gibi zararlar verir? Porya bilyasını ya da aksı tamamen dağıtır mıyız böyle binmeye devam edersek? Jant düzeltme (presleme) işlemi güvenli midir yoksa direkt yeni jant mı bakmalıyım? Başına gelen, jant doğrultma yaptıran ya da bu arızayı nokta atışı çözen varsa tecrübelerini paylaşabilir mi? Şimdiden cevap yazan herkese teşekkürler.