Beyler selam, 2016 model Dacia Duster 1.5 dCi 110luk makinem var, şu an 168.000 kmde. Hafta sonları ufak bir kamp karavanı çekmek için arabaya çeki demiri taktırmaya karar verdim. Sanayideki kaportacı tanıdık vasıtasıyla TSE onaylı, e-belgeli ithal bir demir aldık, montajını şasi demirlerine güzelce sıktık. Ancak asıl kafa ağrıtan kısım elektrik bağlantısında başladı. Bizim Dusterlarda can-bus modülü olmadan doğrudan stop lambalarından paralel hat çekince araç sapıtıyormuş. Elektrikçi usta arkadaki sigorta kutusundan hat çekip araya 7 pinli soket ve röle koydu ama gösterge panelinde garip bir şekilde ABS ve ESP arıza lambaları yanıp sönmeye başladı. OBD cihazına bağladığımızda ise veri hattı iletişim hatası veriyor. Elektrikçi bunun can-bus beyninde oksitlenme olabilir ya da şasi kablosu zayıf kalıyor deyip işin içinden sıyrıldı, canım acayip sıkkın durumda.
Bu elektrik arızasını bir şekilde çözeceğiz ama asıl kafamı kurcalayan ve acil halletmem gereken konu çeki demiri ruhsata işletme prosedürü süreci. Malum, muayenesiz ve ruhsata işlenmemiş şekilde trafikte yakalanırsak cezası çok büyük, üstüne bir de aracı bağlıyorlar. İnternette o kadar çok bilgi kirliliği var ki kafam çorba oldu. Kimi diyor önce TSE yetkili mühendise proje çizdirmen lazım, kimi diyor faturayı aldıktan sonra direkt muayene istasyonuna git randevu al, muayeneden sonra noterden yeni ruhsat çıkaracaksın. Şu an elimde sadece çeki demirinin faturası ve montaj uygunluk belgesi var. Bu çeki demiri ruhsata işletme prosedürü tam olarak hangi sırayla yapılıyor? Proje çizimi için Ankarada önerebileceğiniz, işi hızlı çözen makul fiyatlı bir makine mühendisi var mıdır?
Bir de bu bahsettiğim can-bus elektrik modülü arızası yüzünden muayeneden kalır mıyım? Sinyaller ve stoplar karavan takılı değilken normal çalışıyor ama sokete test cihazı bağlayınca arkadaki kontrol ünitesi aşırı ısınıp sigorta attırıyor. Muayene istasyonundaki uzmanlar bu soketin çalışıp çalışmadığını aktif olarak test ediyorlar mı, yoksa sadece fiziki montajına ve projesine mi bakıyorlar? Daha önce yakın zamanda bu ruhsat işletme sürecini tamamlamış, güncel ücretleri ve izlenecek adımları bilen arkadaşlardan acil tecrübe paylaşımı bekliyorum. Sanayide git-gel yapmaktan ve her kafadan bir ses çıkmasından gerçekten çok yoruldum.