2016 model DSG şanzımanlı Passat B8 aracım var, şu an tam 142.000 kmde. Yaklaşık iki haftadır sabahları ilk çalıştırmada motorun altından acayip bir metalik sürtme, vuruntu ve tıkırtı sesi gelmeye başladı. Araba ısınınca ses biraz azalıyor ama rölantide beklerken o sinir bozucu şakırtıyı hala net bir şekilde duyabiliyorum. Özellikle vitesi N konumundan D veya R konumuna aldığımda o metalik titreşim iyice belirginleşiyor. İnternette araştırdığım kadarıyla bu durum kronikleşen Passat b8 volant sesi belirtileriyle birebir uyuşuyor ama yine de emin olamadım.
Geçen gün bizim buradaki sanayide şanzımancıya gösterdim. Usta arabayı lifte kaldırıp dinledi ve direkt volant gitmiş, çift kütleli volantın yayları boşluk yapmış dedi. Hatta bu şekilde kullanmaya devam ederse marş dinamosu dişlisine zarar verebileceğini, marş kaçırma yapacağını, hatta krank mili sensörü okuyucusunu bile bozabileceğini söyledi. Diğer bir usta ise sesin sadece volanttan değil, şanzıman beyni (mekatronik) içindeki basınç tüpünün gevşemesinden veya kavrama setinin aşınmasından da kaynaklanabileceğini iddia etti. Kafam acayip karıştı çünkü arada ciddi bir maliyet farkı var.
Daha önce bu Passat b8 volant sesi şikayetiyle karşılaşan, volantı değiştirip de sesten tamamen kurtulan var mı? Değişim yaparken LUK marka mı yoksa Sachs mı tercih etmeliyim? Ayrıca hazır şanzıman inmişken şanzıman yağı, mekatronik basınç valfi veya debriyaj çatalı gibi parçaları da yeniletmeli miyim? Tecrübeli ustalar veya bu süreci yaşayanlar bilgi verirse çok sevinirim, sanayide boş yere yanlış parçaları değiştirmek istemiyorum.