Geçen ay Ankara-İstanbul otobanında gece vakti yağmura yakalandım, karanlıkta sağ tekeri fena bir çukura düşürdüm. Arabam 2014 model Ford Focus 1.6 TDCi, şu an orijinal 182.000 km’de. O günden sonra arabada bir gariplik başladı. Şehir içinde 50-60 km hızla giderken hiçbir şey yok ama ne zaman otobana çıkıp hızı 110-120 km/h civarına getirsem direksiyon elimde resmen zangır zangır titriyor. Sanki ön takım altımdan kopup gidecekmiş gibi bir his veriyor. Frene basınca pedalda herhangi bir titreme veya sapma yok, sadece sabit hızla giderken ve hızlanırken direksiyonda bu sarsıntıyı bariz hissediyorum.
Geçen hafta bizim sanayideki lastikçiye götürdüm, abi tekerleri söktü, makinada güya balans ayarı yaptı. Ama usta işlemi yaparken jantta hafif bir eğrilik var gibi ama kurtarır, çok masraf etme dedi. Lastikleri geri takıp çıktım yola, titreme biraz azaldı gibi oldu ama tamamen geçmedi, 120 km hızı geçince direksiyon yine hafif hafif sallamaya başlıyor. İnternette araştırırken kafama takıldı; gerçekten balans ayarı bozuksa ne olur, bu şekilde kullanmaya devam etsem ön takıma ya da yürüyene daha büyük zararlar verir miyim?
Dün bizim mahalledeki başka bir ön düzenciye uğradım, durumu anlattım. Arabayı lifte kaldırıp baktığında, balans bozukluğunun yarattığı sürekli titreşimin zamanla rot mili, aks kafası ve hatta amortisör takozu gibi hassas parçaları aşındıracağını söyledi. Hatta tekerleğin merkezindeki porya bilyesi bile bu sarsıntıdan dolayı boşluk yapabilirmiş. Şimdi sormak istediğim, sadece basit bir balans ayarı bozuksa ne olur, gerçekten bu kadar zincirleme masraf açar mı? Yoksa titremenin asıl sebebi janttaki o hafif eğrilik midir? Benzer sorun yaşayıp çözen varsa yol gösterirse çok sevinirim.