Bizim emektar 2012 model Ford Focus 1.6 TDCi (şu an tam 185.000 kmde) geçen hafta durup dururken gösterge panelinde sarı renkli ABS lambasını yaktı. İlk başta önemsemedim, arabayı stop edip çalıştırınca söner dedim ama nafile. Yola çıkıp biraz hızlanınca bazen sönüyor gibi yapıyor, sonra frene hafifçe dokunur dokunmaz pıt diye geri yanıyor. İşin garibi, frene sert basınca o tık tık tık vuran ABS tepkisini de pedalda artık alamıyorum, araba direkt kızaklıyor. Önümüzde de TÜVTÜRK muayenesi var, kara kara düşünmeye başladım. Kafamı kurcalayan en büyük soru: ABS ışığı neden yanar muayeneden geçer mi? İnternette kimi forumlarda ağır kusur yazan da var, hafif kusurla geçtim diyen de var. İşin doğrusu nedir, bu durumla karşılaşanlar bir el atsın.
Hafta sonu hemen bizim sanayideki emektar oto elektrikçiye çektim arabayı. Bilgisayara (OBD cihazına) bağladık, Sağ ön tekerlek hız sensörü sinyal hatası diye bir arıza kodu verdi. Usta hemen tekeri söküp kabloları kontrol etti, bağlantı soketlerinde oksitlenme olabileceğini söyledi. Oksit giderici sprey sıktı, soketleri iyice temizledi, hatta sigorta kutusundan ABS sigortası sağlam mı diye de baktı, orada bir sıkıntı görünmüyor. Ama cihazla arıza kodunu silmemize rağmen araba 100 metre gidince ışık yine yandı. Usta en son Bunun ABS beyni gitmiş olabilir, soketteki valf girişleri tıkanmıştır, revizyona yollayacağız ya da çıkma beyin bakacağız dedi. Başka bir usta ise sadece sensörün değişmesi gerektiğini, beynin sağlam olduğunu iddia ediyor. Kafam iyice çorba oldu, sanayide herkes ayrı bir telden çalıyor.
Aranızda daha önce bu tarz tekerlek sensörü veya beyin arızası yaşayan var mı? Eğer sadece sensör arızasıysa ucuza yırtarız ama beyin falan işin içine girerse bu piyasada ciddi masraf açacak gibi duruyor. Bir de bu halde muayene istasyonuna gitsem direkt kalır mıyım, yoksa fren testi düzgün çıkarsa geçme şansım var mı? İnternetteki güncel yönetmeliğe göre ABS ışığı neden yanar muayeneden geçer mi konusunda net, güncel bir tecrübesi olanlar yazarsa çok sevinirim. Şimdiden vereceğiniz cevaplar için teşekkürler.