Elimde 2014 model 165.000 kmde Opel Astra 1.4 Turbo otomatik vites bir araç var. Yaklaşık 3 ay önce şanzımanda hafif sarsıntılarla başlayan süreç, şu an tam bir kabusa dönüştü. Özellikle araç iyice ısındıktan sonra 2den 3e geçerken arkadan başka bir araba vurmuş gibi küt diye çok ciddi bir ses geliyor ve araç kendini koruma moduna alıyor. Yokuş yukarı kalkışlarda ise resmen şanzıman kaçırıyor, devir saati yükseliyor ama araba yerinden kalkmakta zorlanıyor. Geçen hafta Bostancı Sanayide tanıdık bir şanzımancıya gösterdim. Bilgisayara bağladıklarında şanzıman beyni üzerinde doğrudan hata kodları belirdi. Usta soketleri söktüğünde giriş soketinde yoğun oksitlenme olduğunu, şanzıman yağının içine su karıştığını ve solenoid valf grubunun tamamen tıkanıp ömrünü tamamladığını söyledi. Ayrıca hız sensörü de düzensiz sinyal gönderdiği için vites geçiş zamanlamasını tamamen şaşırmış durumda. Komple revizyon ve parça değişimi için bana en dip fiyat olarak 75 bin TL masraf çıkardılar.
Bu arabayı bir şekilde geçici olarak toparlayıp en kısa sürede elden çıkarmayı kafaya koydum. Artık sanayiye gitmekten, usta nazı çekmekten ve yolda kalma korkusu yaşamaktan tamamen yoruldum. İleride beni yine böyle şanzıman arızalarıyla uğraştırmayacak, sanayi yüzü göstermeyecek, geçişleri sarsıntısız ve uzun ömürlü bir araç bakıyorum. Bütçemi ve planlarımı şimdiden buna göre şekillendireceğim. Tam bu noktada sizlerin tecrübelerine ihtiyacım var; kronik sorunlardan uzak, sorunsuzluk odaklı ve ikinci eli de üzmeyecek en mantıklı otomatik vites araba tavsiyesi 2026 yılı için ne olur? Çift kavramalı şanzımanlardan tamamen uzak durup tork konvertörlü Japon grubuna mı (Toyota, Mazda vb.) yönelmeliyim, yoksa yeni nesil sorunsuz dedikleri farklı modeller var mı? Deneyimlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.