2013 model Ford Focus 1.6 TDCi aracım var, şu an 187.000 kmde. Son 1-1.5 aydır özellikle sabahları ilk çalıştırmada bana ciddi eziyet çektiriyor. Gece boyunca kapının önünde yatıp motor tamamen soğuduktan sonra sabah marşa basıyorum; marş motoru canla başla dönüyor, aküde veya marşın dönme hızında hiçbir zayıflık hissetmiyorum ama motor bir türlü yakıtı alıp ateşlemiyor. Anahtarı çevirip gıv gıv gıv diye uzun uzun marş yaptıktan sonra ancak 3. ya da 4. denemede, arkadan hafif beyaz duman atarak ve sarsıntılı bir şekilde zor bela çalışıyor. Gün içinde ise motor bir kez ısındıktan sonra stop edip tekrar çalıştırdığımda saat gibi tek marşta alıyor. İnternette arama yaparken karşıma hep araba sabahları zor çalışıyor sebebi başlıkları çıktı ama benim bu duruma tam uyan net bir çözüm bulamadım.
Geçen hafta bizim buradaki sanayiye götürdüm, tanıdık bir ustaya gösterip bilgisayara bağlattım. Bilgisayarda direkt nokta atışı bir arıza kodu vermedi ama usta yakıt sisteminde geri kaçırma olabilir dedi. Depodan gelen yakıt hattındaki geri dönüş valfi kaçırıyorsa sistemdeki basınç düşer, sabahları yakıt gelene kadar marş uzar dedi. Bir başka elektrikçi usta ise mazot filtresinin oradaki soketlerde zamanla oksitlenme olabileceğini, elektrik iletimi zayıf olduğu için ya da krank mili sensörü ilk çalıştırmada düzgün değer okuyamadığı için marşın uzayacağını iddia etti. Kafam iyice karıştı, herkes farklı bir parçaya işaret ediyor. Bu arada kızdırma bujilerini de kontrol ettirdim, usta akım çektiğini, sağlam olduğunu söyledi ama yine de emin olamıyorum.
Aranızda daha önce bu tarz bir sorun yaşayan veya bu motoru iyi tanıyan var mı? Sabahları o soğukta marş süresinin bu kadar uzaması yakında marş motorunu veya aküyü de elimize verdirecek diye korkuyorum. Sizce araba sabahları zor çalışıyor sebebi gerçekten bu yakıt hattındaki sızdırmazlık mıdır yoksa sensör veya tesisat odaklı başka bir kronik arıza mı aramak lazım? Benzer tecrübesi olanlar yol gösterirse çok sevinirim, şimdiden herkese teşekkürler.