Beyler doğrudan konuya giriyorum, altımda 2015 model 185.000 kmde bir Passat 1.6 TDI var. Geçen hafta hafif yağmurlu havada virajı dönerken araba arkadan resmen koptu kopacak gibi oldu, ESP falan devreye girmese bariyerdeydim. Gaza azıcık yüklensem hemen antipatinaj ışığı yanıyor, araba yolda geziyor resmen. Göstergede bazen ABS ve ESP lambası anlık yanıp sönüyordu. Hemen sanayiye çektim arabayı; usta önce ABS sensörü arızası veya lastik basınç sensörü kablolarında oksitlenme olabilir dedi. Bilgisayara bağladık, o esnada EGR valfi falan da temizlendi aradan çıktı ama yol tutuşuyla ilgili doğrudan bir elektriksel hata kodu vermedi. Usta arabayı lifte kaldırıp lastikleri kontrol edince Oğlum bu lastiklerin dişleri çok iyi, kabak değil ama hamuru resmen kemik gibi olmuş, özelliğini yitirmiş. Bu lastiklerle yola çıkılmaz, acil değiştirmen lazım dedi.
Arabayı geçen sene satın aldığım arkadaş, lastikleri sıfır ayarında aldığını ve en fazla 10-15 bin kilometre yol yaptığını iddia etmişti. Ama ustanın dediğine göre dişleri aşınmamış olsa bile lastik depoda yıllarca beklemiş ve ömrünü tamamlamış olabilirmiş. Jant göbeğindeki oksitlenmeyi falan zımparalatırken lastiğin yanaklarına alıcı gözüyle baktım; bir sürü yazı, rakam, psi değerleri ve karışık kodlar var ama hangisi yapım yılını gösteriyor bir türlü çözemedim. Kafam acayip karıştı. Bu meretin üzerinde tam olarak lastik üretim tarihi nerede yazar, jant kenarına yakın olan kısımda mı yoksa dış yanağın başka bir yerinde mi?
Lastiğin üzerinde DOT yazan bir ibare buldum, hemen yanında da harfli ve rakamlı karmaşık kodlar var ama devamında gün, ay, yıl şeklinde net bir tarih göremedim. İnternette araştırdığımda DOT kodunun sonundaki 4 haneli rakamın önemli olduğunu yazmışlar. Mesela orada 1821 veya 0520 gibi bir şey yazsa bu tam olarak ne anlama geliyor? Boş yere gidip sıfır lastik takımına dünya para bayılmak istemiyorum, eğer gerçekten eskiyse gidip arabayı aldığım adama bunun hesabını soracağım. Bu lastik yanağındaki kodlama mantığını bilen, aranızda daha önce bu durumla karşılaşmış tecrübeli arkadaşlar varsa detaylı bir tarif edebilir mi? Şimdiden eyvallah, cevaplarınızı bekliyorum.