Bizim 2013 model Opel Astra 1.3 CDTI makine son zamanlarda iyice canımı sıkmaya başladı. Araba şu an 185.000 kmde. Yaklaşık iki hafta önce otobanda giderken birden gaz yememeye, yığılıp kalmaya başladı. Rampalarda resmen çekişten düşüyor, arkadan da kara dumanı koyuveriyor. Göstergede arıza lambası yandı, OBD cihazına bağladık P0400 yani EGR akış hatası verdi. Sanayideki usta valfi söktü, içi bildiğin kurum bağlamış, balçık gibi olmuş. Temizledi, geri taktı ama iki gün geçmeden araba yine aynı hantallığa döndü. Sabahları ilk çalıştırmada da motor sarsıntılı çalışıyor, sanki tekliyor gibi yapıyor.
Dün başka bir ustaya daha gösterdim. Bu sefer manifold sökülecek, oksijen sensörü falan da temizlenecek dedi. Ama asıl önerisi kafamı karıştırdı. Gel bunu yazılımla beyinden kapatalım, araya da kör conta atıp fiziki olarak iptal edelim, bir daha bu dertle uğraşmazsın diyor. Kafam çok karıştı. Sonuçta bu parça motorun emisyonunu dengeliyor ama iptal edilince motorun daha rahat nefes alacağını söylüyorlar. İnternette biraz araştırdım; kimi motor ömrünü uzatır diyor, kimi de yanma odası sıcaklığını artırıp subaplara zarar vereceğini söylüyor. Bu EGR valfi iptali zararlı mı gerçekten, uzun vadede motora veya turboya bir zarar verir miyiz?
Usta, motor beyni üzerinden yazılım atılacağı için herhangi bir arıza lambası yakmayacağını, muayeneden de sıkıntısız geçeceğini iddia ediyor. Ama benim aklıma takılan, EGR devreden çıkınca egzoz gazı geri dönüşümü olmayacağı için katalitik konvertör ya da partikül filtresi daha çabuk mu dolar? Bir de sigorta kutusundan veya elektrik tesisatından herhangi bir şeye müdahale edilecek mi bilmiyorum. Daha önce bu 1.3 CDTI veya benzer dizel motorlarda bu işlemi yaptıran, tecrübesi olanlar bilgi verirse çok sevinirim. Gerçekten EGR valfi iptali zararlı mı yoksa sanayideki ustaların dediği gibi arabayı rahatlatan bir çözüm mü?