Beyler başımdan geçen bir olayı anlatıp sizden akıl alacağım, kafayı yemek üzereyim. Üç ay önce hevesle 2016 model, 145.000 kmde Opel Astra K kasa 1.6 CDTI dizel otomatik bir araç aldım. Aracı alırken güya kurumsal, büyük bir firmada ekspertiz yaptırdık, raporda sadece sağ iki kapıda lokal boya var dediler, motora şanzımana saat gibi deyip geçtiler. Ama arabayı aldıktan iki hafta sonra gösterge paneli adeta yılbaşı ağacına döndü. Yolda giderken aniden motor arıza lambası yakıyor, araç gaz yemiyor ve direkt kendisini korumaya alıp limp moda geçiyor. Stop edip çalıştırınca bazen düzeliyor, bazen de marş basıyor ama motor kesinlikle çalışmıyor.
Hemen bizim sanayideki tanıdık elektrikçinin yolunu tuttum. Bilgisayara bağladık, MAP sensörü ve EGR valfi hatası verdi. Tamam dedik, bunları orijinal parçalarıyla değiştirdik, cebimizden dünya para çıktı. Aradan üç gün geçmedi, aynı arıza yine tekrarladı. Bu sefer başka bir usta motor beyni (ECU) soketlerinde oksitlenme olduğunu, sigorta kutusundan beyne giden kablolarda temassızlık yaşandığını söyledi. Yani araba aslında daha önce ciddi bir su alma veya motor yıkama faciası yaşamış, elektrik tesisatı resmen çürümüş ama bunu o süslü ekspertiz raporlarının hiçbirinde yazmamışlar.
Şimdi sormak istediğim asıl mevzu şu; ben bu arabayı satıp kurtulmak istiyorum ama vicdanım el vermiyor, yaptırıp bineyim desem masrafın sonu gelmeyecek gibi. İkinci el araç alacak arkadaşlara da ibret olsun diye soruyorum: Bu tarz gizli kalmış elektrik ve mekanik arızalarını yakalamak için ekspertiz raporunda nelere dikkat edilmeli? Rapordaki hangi detaylar bize tesisattaki veya beyindeki bu tarz kronik sıkıntıların sinyalini verir? Benim gibi canı yanıp da sonradan uyanan var mı aranızda, bu işin içinden nasıl çıkarız bir yol gösterin.