Beyler selam, 2014 model Opel Astra J 1.4 Turbo aracım var, şu an orijinal 142.000 kmde. Son 1-2 aydır arabada acayip bir huzursuzluk var, sürüş keyfi falan kalmadı. Düz yolda giderken direksiyonu tam ortaladığımda araba hafiften sağa doğru kaçıyor. Direksiyonu düz tutabilmek için sürekli sola doğru hafif bir kuvvet uygulamak zorunda kalıyorum, uzun yolda resmen sol bileğime ağrı giriyor. Geçen gün otobana çıktım, hızım 110-120 civarına geldiğinde ön takımda hafiften bir titreme ve yolda gezme hissettim. Hemen bizim buradaki sanayiye götürdüm, usta şöle bir lifte kaldırdı, abi senin sağ rot başı ve salıncak burcu hafiften yıpranmış ama idare eder, ben bir ayar çekeyim geçer dedi. İki somun sıktı, bilgisayara bağlamadan kafasına göre gönderdi. Dükkandan çıktım, daha 10 km gitmeden göstergede ESP arıza ışığı yandı. Meğer direksiyon eğri kaldığı için direksiyon açı sensörü sapıtmış, beyne yanlış sinyal göndermiş.
İşin asıl can sıkan kısmı, dün akşam lastikleri kontrol ederken fark ettim ki ön sağ lastiğin iç tarafı resmen kabak gibi olmuş, diş kalmamış ama dış tarafı sapasağlam duruyor. Yani bariz şekilde lastik içten yeme yapıyor. Başka bir ön düzenciye gösterdim, o da amortisör takozu ve rotili değiştirmeden bu araba ayar tutmaz, boşuna para verme deyip dünya masraf çıkardı. Kafam iyice bulandı, her kafadan ayrı bir ses çıkıyor. Bu işin asıl raconu nedir, rot ayarı bozuk olduğu nasıl anlaşılır? Gerçekten sadece direksiyonun yamuk durmasından veya sağa sola çekmesinden mi anlarız, yoksa bu lastiklerin düzensiz aşınması ve kadranın arkasındaki sensör hataları da tamamen bu ayarsızlıktan mı kaynaklanır? Başına gelen veya bu işlerden iyi anlayan ustalar bir yol gösterirse çok sevinirim, sanayide boş yere parça değişimi yaptırıp tokatlanmak istemiyorum.