2014 model 1.4 Turbo benzinli, LPGli 145.000 kmdeki Opel Astra J kasa aracımda yaklaşık 3 aydır bitmek bilmeyen bir dertle uğraşıyorum. Sabahları arabayı ilk çalıştırdığımda ya da yolda giderken durup dururken ekranda beliren opel astra j kasa soğutma suyu az uyarısı bıktırdı artık beni. İlk başlarda kaputu açıp baktığımda antifriz seviyesi normaldi, milim eksiltme yoktu. Ama her çalıştırmada o uyarı sesiyle ekranda bu yazıyı görmek ciddi anlamda sinir bozucu bir hal almaya başladı. Yol bilgisayarı sürekli bu hatayı veriyor ama haznede su tam, herhangi bir sızıntı veya eksilme de görünürde yok.
Geçen hafta bizim buradaki sanayideki Opel özel servisine götürdüm arabayı. Usta hemen kronik bu bunlarda dedi, genleşme kabı içindeki şamandıra zamanla özelliğini yitiriyormuş ya da hazne kirlendiği için takılı kalıyormuş. Genleşme kabını komple yan sanayi sıfır bir parça ile değiştirdik, hazır el değmişken soketleri kontrol ettik. Seviye sensörü kablolarında ve soket girişinde hafif bir oksitlenme tespit ettik, usta orayı sprey ile temizledi. Ancak arabayı teslim alıp eve dönerken, o meşhur uyarı ekranda yine belirdi. Kafayı yiyeceğim, su seviyesinde kesinlikle eksilme yok ama araç beyni sürekli su eksik sinyali gönderiyor.
Acaba bu işin asıl kaynağı hararet müşürü veya termostat gövdesi üzerindeki bir kaçaktan mı kaynaklanıyor? Yoksa tesisat kablolarında gizli bir kısa devre mi var veya aldığım yan sanayi genleşme kabı içindeki sensör mü kalitesiz çıktı? Başına gelen, bu sorunu kesin olarak çözen birisi varsa yol göstersin. Hangi parçayı, hangi marka alıp değiştirmem gerekiyor? Sanayiye gidip usta usta gezmekten, her kafadan bir ses çıkmasından gerçekten yoruldum.