Beyler selam, elimde 2012 model Peugeot 308 1.6 e-HDi Auto6R var, araç şu an tam 218.000 kmde. Son iki aydır arabadan soğudum resmen. Sabahları ilk çalıştırmada sıkıntı yok ama motor ısındıktan sonra araç birden Vites Kutusu Arızası verip kendini korumaya alıyor, vitesi 3. vitesten yukarı atmıyor. Sanayideki usta bilgisayara bağladı, şanzıman beyni iletişim hatası veriyor dedi. Üzerine bir de EGR valfi konumlandırma hatası çıktı. Şanzıman beyninin altındaki soketleri söktük, hafif bir oksitlenme varmış, sprey sıkıp temizleyip geri taktık ama nafile, sorun iki gün sonra yine tekrarladı. Arada bir de MAP sensörü kaynaklı olduğunu düşündüğüm ani tekleme ve egzozdan siyah duman atma problemi başladı, araba resmen gaz yemiyor yığılıp kalıyor.
Geçen hafta arabayı başka bir oto elektrikçisine bıraktım, o da motor odasındaki sigorta kutusundan ve ana tesisattan şüphelendi. Kablolarda kopukluk veya şaseye sürtünme olabilir, komple tesisatın sökülüp incelenmesi lazım diyor. Sadece arıza tespiti için bile dünya para istiyorlar. Artık sanayiye gitmekten, usta nazı çekmekten ve her hafta ekranda farklı bir arıza lambası görmekten yaka silktim. Bu arabayı bu şekilde satıp kurtulmak ya da bir şekilde borç harç yaptırıp hemen elden çıkarmak istiyorum.
Aklımdaki plan şu; bu dertten kurtulduktan sonra üzerine biraz daha birikimimi ekleyip sanayi yüzü görmeyeceğim, daha sorunsuz bir modele geçmek. Piyasayı az çok araştırıyorum ama kararsız kaldım. Sizce şu dönemde 500 bin 700 bin TL arası alınacak arabalar hangileridir? Önceliğim kesinlikle sorunsuzluk, yani sanayiye sadece yağ bakımı için gideceğim, elektrik şeması düzgün, kronik sensör arızalarıyla adamı kanser etmeyecek hangi marka modellere yönelmeliyim? Toyota Corolla veya Civic gibi Japon grupları bu bütçede mantıklı olur mu yoksa başka öneriniz var mıdır?