Hafta sonu otobanda başıma gelen olaydan sonra buraya yazmaktan başka çare bulamadım, kafayı sıyırmak üzereyim. 2014 model BMW 320i f30 kasa, 1.6 N13 motorlu aracım var, şu an orijinal 142.000 kmde. Ankara-İstanbul otobanında biraz sıkıştırayım dedim, 130-140 km/h civarı hızla giderken aniden ekranda o meşhur BMW 320i f30 tahrik uyarısı belirdi. Araba uyarının çıkmasıyla birlikte anında kendini korumaya aldı ve çekişten düştü. Gaz pedalına ne kadar yüklenirsem yükleneyim araç 80i geçmez oldu ve motorda inanılmaz bir sarsıntı, titreme başladı. Sanki araba tek silindirle çalışıyor gibiydi. Hemen emniyet şeridine çekip kontağı kapattım, 5 dakika bekledikten sonra tekrar çalıştırdığımda uyarı silinmişti ama biraz hızlanıp gaza yüklendiğimde aynı arıza lambasını tekrar yaktı.
Dün sabah direkt bizim sanayideki tanıdık ustanın yanına çektim arabayı. Bilgisayara bağladık, arıza kodlarına baktık. Usta ilk başta bu kasalarda kronik diyerek ateşleme bobini ve bujilerden şüphelendi. Abi bunlar zamanla özelliğini yitirir, tekleme yapar ve tahrik verir dedi. Bobinleri ve bujileri sıfır orijinal Bosch marka ile değiştirdik, dünya para verdik ama test sürüşüne çıktığımızda yine aynı hatayı verdi. Sonra turbo basıncıyla ilgili bir sıkıntı olabilir diye turbo wastegate mekanizmasını ve basınç borularını kontrol etti. Borularda gözle görülür bir kaçak yok. En son elektromanyetik valf (solenoid valf) soketlerini söktük, acaba bir temassızlık veya oksitlenme var mı diye baktık ama orası da tertemiz çıktı.
Usta şimdi işin içinden çıkamadı, abi bunun motor beyni (DME) kurcalanacak ya da turbo basınç sensöründe sıkıntı var, detaylı elektrikçinin bakması lazım diyerek beni gönderdi. Başına daha önce bu BMW 320i f30 tahrik uyarısı gelip de nokta atışı çözebilen var mı? İnternette kimisi vanos dişlisi diyor, kimisi devirdaim pompasından yapar diyor. Gerçekten yola çıkmaya korkar oldum, neresine baktırmam lazım? Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler.