Beyler selam, başım acayip dertte. Araç 2015 model Opel Astra J kasa 1.4 Turbo benzinli, şu an orijinal 142.000 kmde. Geçen gün otobanda 110-120 km hızla sabit giderken araba bir anda çekişten düştü, arkadan birisi arabayı çekiyormuş gibi yığılmaya başladı. Tam o esnada kadrana bir baktım, motor arıza lambası sarı yanıp sönüyor. Hemen sağ şeride geçip emniyet şeridine sığındım. Kontağı kapatıp biraz bekledim, tekrar çalıştırdığımda rölantide inanılmaz bir sarsıntı vardı, sanki motor kaputtan fırlayacak gibi sallanıyordu ve egzozdan kesik kesik pıt pıt diye ses geliyordu. Gaza hafif dokununca araba hepten boğuluyor ve lamba yine o sarı rengiyle göz kırpmaya başlıyordu.
Zor bela bizim sanayideki tanıdık ustanın yanına kadar arabayı tıngır mıngır götürdüm. OBD cihazına bağladık, silindir 3 ateşleme hatası (misfire) arızası verdi. Usta direkt olarak bu motorlarda kronik, ateşleme bobini ve bujiler değişecek dedi. Hemen orada yeni bobin ve dört adet iridyum buji taktırdım. Hazır el atmışken oksijen sensörü soketlerini ve MAP sensörünü de kontrol ettirdim, soketlerde oksitlenme falan varsa temizlensin diye kontak sprey sıktırdım. Arıza kodunu bilgisayardan sildik, test sürüşüne çıktık, araba canavar gibi oldu derken dün akşam iş çıkışı dik bir yokuşu tırmanırken araba yine aniden silkeledi ve motor arıza lambası sarı yanıp sönüyor uyarısı tekrar ekranda belirdi.
Kafayı sıyırmak üzereyim, sıfır bobin ve bujiyle bu arıza neden tekrarlar? Başka bir usta da telefonda subap eritmiş olabilir ya da motor beyni (ECU) bobine düzgün tetikleme sinyali göndermiyordur, elektrik tesisatına bakılması lazım dedi. Diğer taraftan krank mili sensörü veya gaz kelebeği arızasının da tekleme yaptırabileceğini söyleyenler var. Başına daha önce bu tarz bir sorun gelen, özellikle bu Opel 1.4 turbo motorlarda bu arızayı nokta atışı çözen var mı? Yol gösterecek birisi çıkarsa gerçekten çok duacı olurum.