2014 model Opel Astra J 1.4 Turbo Active paket aracım var, şu an 142.000 kmde. Geçen hafta akşam işten dönerken tünele girdim, normalde tünele girer girmez farları otomatik yakması gerekirken tık yok. Kadranın oradaki yeşil far simgesi falan da yanmadı, zifiri karanlıkta kaldım. Eve gelince fark ettim ki far anahtarını Auto konumuna getirdiğimde gösterge panelinde hiçbir tepki yok, gündüz farları da yanmıyor. Yani resmen far sensörü çalışmıyor, manuel olarak parkları ve kısaları açabiliyorum ama otomatik mod tamamen iptal durumda.
Ertesi gün hemen sanayinin yolunu tuttum. Elektrikçi bir usta direksiyon altındaki ve kaputun altındaki sigorta kutusu üzerinden sigortaları kontrol etti, patlak sigorta bulamadık. Sonra ön camın oradaki sensörü söktü, Bunun içindeki jel kurumuş, ondan yapar dedi, jeli tazeledi ama yine yemedi. Multimetre ile sensör soketine gelen akımı ölçtü, elektrik geliyor diyor ama bilgisayara bağladığımızda gövde kontrol modülü (BCM beyin) ile sensör arasında iletişim kopukluğu uyarısı verdi. Usta Abi beyinden olabilir, hatlarda oksitlenme olabilir ya da doğrudan sensörün kendisi gitmiş deyip işin içinden çıkamadı, beni beyinciye yönlendirdi.
Beyinciye gitmeden önce buraya bir yazayım dedim, çünkü daha önce benzer sorunla karşılaşan mutlaka olmuştur. Yağmur sensörü de aynı grupta olduğu için o da arada sapıtıyor, silecekler kendi kendine en hızlıda çalışıyor bazen. Bu far sensörü çalışmıyor arızasının tam sebebi nedir? BCM beynine girmeden önce tesisatta bakmam gereken kronik bir yer var mı? Yoksa direkt yeni bir sensör alıp taksak düzelir mi? Başına gelen veya Ankarada bu işten anlayan nokta atışı usta önerebilecek olan varsa acil yardımlarınızı bekliyorum.