Bizim 2012 model Golf 6 1.6 TDI (şu an 215.000 km’de) geçen hafta fena halde çamura battı. Kaputu bir açtım, motorun üstü, kenarları her yer toz, toprak ve yağ içinde kalmış. İnternette biraz araştırdım ama herkes kafasına göre bir şey söylemiş. Kimi diyor tazyikli su tut gitsin, kimi diyor sakın su değdirme beyin yanar. Kafam iyice karıştı, kendi kendime motor yıkama zararlı mı nasıl yapılır diye sağa sola sorup duruyordum. Sonunda dayanamadım, mahalledeki oto yıkamacıya çektim arabayı. Çocuk abi biz her gün yıkıyoruz hiçbir şey olmaz dedi, kimyasal ilacı sıkıp girişti motora tazyikli suyla.
Yıkamadan hemen sonra araba ilk başta çalıştı ama eve gelip park ettikten 2 saat sonra tekrar çalıştırmak istedim, tık yok. Marşa basıyorum, motor dönüyor ama araba bir türlü marş almıyor. Gösterge panelinde motor arıza lambası ve kızdırma bujisi ışığı disko topu gibi yanıp sönmeye başladı. Hemen kaputu açıp baktım, meğer bizim akıllı yıkamacı sigorta kutusu ve motor beyni tarafına hiç poşet falan sarmamış, direkt suyu boca etmiş. Soketlerin içine kadar su kaçmış, muhtemelen orada çok hızlı bir oksitlenme başladı ve sistem kendini korumaya aldı.
Dün arabayı çekiciyle sanayideki Nuri Usta’ya götürdüm. Usta bilgisayara bağladı, krank mili sensörü ve eksantrik sensörü iletişim hatası veriyor. Usta sorun sensörde değil, tesisata giden kablolarda ve sigorta panelinde su kalmış, kısa devre yapıyor dedi. Soketleri tek tek söktü, kontak spreyiyle temizledi, hava tuttu falan ama araba hala ara sıra çalışırken gaz kesiyor ve rölantide acayip titriyor. Usta beynin içine su kaçtıysa işimiz yaş, onu söküp elektronikçiye yollayacağız diyor. Motoru temizleyeceğiz, parlatacağız diye durduk yere başımıza dünya kadar masraf açtık. Bu işin doğrusu nedir, gerçekten motor yıkama zararlı mı nasıl yapılır konusunda tecrübesi olan, daha önce başına böyle bir iş gelen varsa acil bir yol göstersin, uykularım kaçtı resmen.