Beyler selam, elimde 2011 model 240 bin km’de Ford Focus 1.6 Trend var. Arabanın üzerinde Atiker marka tüp takılı. Haftaya muayene sırası aldım ama kafamı kurcalayan büyük bir sıkıntı var. Bizim emektarın LPG tankının imalat tarihine baktım, 2013 yazıyor. Yani çoktan 10 yıllık ömrünü doldurmuş. İnternette araştırırken kafam iyice karıştı, LPG tankı tarihi geçerse ne olur diye kara kara düşünmeye başladım. Hem güvenlik açısından korkuyorum hem de muayenede kalır mıyız kalmaz mıyız tam emin olamadım.
Geçen hafta araba gazda giderken teklemeye, rölantide stop etmeye başladı. Gaz düğmesine basınca arkadaki kesici valf klik diye ses yapıyor ama iki saniye sonra dıııt diye ötüp direkt benzine geri atıyor. Sanayide tanıdık bir ustaya götürdüm, kaputu açıp bilgisayara bağladı. LPG beyni (regülatör) basıncında dalgalanma var dedi, MAP sensörü ve tesisat kablolarını multimetre ile ölçtü. Usta, buralarda ufak tefek oksitlenme ve temassızlık var ama asıl senin tankın süresi dolmuş, bunu acil değiştirmen lazım dedi.
Şimdi sormak istediğim şu: Bu durumda muayeneye girsem ağır kusur yazıp direkt bırakırlar mı, yoksa hafif kusurla geçer miyim? Bir de bu LPG tankı tarihi geçerse ne olur sorusunun teknik boyutu var tabii. Tankın içinde zamanla korozyon falan yapıp patlama çatlama riski yaratır mı? Muayene öncesi komple tesisatı söküp tankı yeniletmek bana tuzluya patlayacak gibi duruyor. Aramızda yakın zamanda bu durumla karşılaşan, tank değişimi yaptıran ya da muayeneden bu şekilde geçen var mı? Tecrübeli arkadaşlardan acil tavsiye bekliyorum.