Bizim emektar 2012 model Ford Focus 1.6 TDCi manuel vites arabamda son iki haftadır acayip bir sıkıntı başladı. Araç şu an orijinal 185.000 kmde. Özellikle sabahları motor soğukken ya da uzun yolda devir 2500-3000 arasına geldiğinde, vites geçişlerinde cartlama sesi duyuyorum. 2den 3e atarken sanki debriyaja hiç basmıyormuşum gibi caart diye dişli sesi geliyor. Debriyaj pedalının en dibine kadar basmama rağmen bu sesi kesemedim. İşin garibi, araba ısındıktan sonra ses biraz azalıyor ama tamamen kaybolmuyor. Bazen de geri vitese takarken sanki dişliler birbirini yiyor, araba hafifçe sarsılıyor.
Geçen hafta bizim buradaki sanayide şanzımancı ustaya götürdüm. Lifte kaldırdık, debriyaj alt merkezi sızdırıyor olabilir dedi. Hidrolik seviyesini kontrol ettik, eksilme yoktu ama debriyaj hidrolik valf soketinde hafif bir oksitlenme ve yağ terlemesi fark ettik. Usta, Baskı balatayı yeni değiştirmişsin, sorun yüksek ihtimalle 3. vites senkromeç dişlisinde ya da debriyaj üst merkezindeki basınç kaçıran o valf parçasında dedi. Şanzımanı indirmeden kesin bir şey söyleyemem deyince açıkçası şanzımanı hemen elletmeye cesaret edemedim. Başka bir usta ise sorunun şanzıman kulağından ya da vites halatlarının ayarsızlığından kaynaklanabileceğini, debriyaj pedalı üzerindeki konum sensörü ile alakalı bir durum olmadığını iddia etti.
Daha önce başına bu tarz bir arıza gelen, vites geçişlerinde cartlama sesi yaşayıp da şanzımanı komple indirmeden nokta atışı çözüm bulan var mı? Acaba şanzıman yağını katkılı bir yağla değiştirsem ya da debriyaj pedalının altındaki geri vites müşürü ve bağlantılı sensör kablolarını kontrol ettirsem sorun çözülür mü? Boş yere şanzımanı indirtip sanayide kucak dolusu para dökmek istemiyorum. Tecrübeli abilerimden, kardeşlerimden tavsiye bekliyorum.