2016 model Opel Astra K 1.6 CDTI makinem var, araç şu an 142.000 kilometrede. Geçen hafta sonu kaputu bir açtım, motorun üstü komple toz toprak içinde kalmış, ufak tefek yağ terlemeleri falan da birikmişti. Dedim şunu pırıl pırıl yapayım, titiz adamım sonuçta. İnternette araştırırken karşıma sürekli motor yıkama zararlı mı nasıl yapılır tarzı konular çıktı ama pek kulak asmadım, gittim bizim buradaki yıkamacıya çektim arabayı. Eleman abi tazyikli su tutarsak sıkıntı olur, özel ilaçla köpürtüp hafif suyla durulayalım, hiçbir şey olmaz dedi, güvendik bıraktık. Keşke bırakmasaydım, temizlikten hemen sonra araba resmen sapıttı.
Yıkamacıdan çıktım, marş aldı ama rölantide acayip bir titreme ve devir dalgalanması başladı. Yolda giderken araba ara sıra gaz yemiyor, yığılıp kalıyor. Göstergede hemen motor arıza lambası yandı söndü, en son tamamen sabit kaldı. Bizim sanayideki elektirikçi ustaya götürdüm, bilgisayara bağladık. Usta direkt buralara su kaçırmışsınız dedi. Krank mili konum sensörü ve hava akış sensörü soketlerinde bariz su birikintisi çıktı. Soketleri söküp kontak sprey sıktı, hava tuttu ama arıza tam olarak geçmedi. Şimdi de motor beyni (ECU) kutusunun altına su sızmış olabileceğinden şüpheleniyor. Sigorta kutusunu falan açtık, orada da nemlenme var. Soketlerde hafiften oksitlenme başlamış bile, temizlemeyle kurtarabilecek miyiz emin değilim.
İki gündür araba sanayide yatıyor, usta kablo tesisatını kurutmaya çalışıyor ama bende moral sıfır. Bu gidişle komple tesisat zarar görecek ya da beyin tamirine gidecek diye korkuyorum. Başına daha önce böyle bir durum gelen var mı? Gerçekten bu motor yıkama zararlı mı nasıl yapılır, bunun hatasız, soketleri ve hassas sensörleri bozmadan yapılacak güvenli bir yöntemi yok mudur? Hangi parçaları poşetle korumak lazımdı, nerede hata yaptık? Tecrübeli arkadaşlardan acil tavsiye bekliyorum.