Beyler selam, kafayı sıyırmak üzereyim. Araç 2018 model Volkswagen Golf 1.6 TDI, daha 128.000 km’de. Yaklaşık iki haftadır garip bir sıkıntı var; ışıklarda duruyorum, debriyajdan ayağımı çekiyorum ama tık yok. Gösterge panelinde start-stop işareti çıkıyor ama üzerinde çizgi var, motor bir türlü stop etmiyor. İnternette biraz araştırdım, millet akü bitiktir falan yazmış. Geçen gün sanayideki bizim elektrikçiye gittim, akü voltajı ölçüldü; değerler gayet normal, 12.6V seviyesinde. Hatta akü daha yeni, geçen sene değişti AGM akü taktırdım. Usta bilgisayara bağladı, beyinde doğrudan bir arıza kodu da görünmüyor.
Yalnız usta, akünün üzerindeki IBS sensörü (akıllı akü sensörü) kablolarında belki bir oksitlenme ya da temassızlık olabileceğini söyledi. Oksitlenmeyi temizledik, soketleri söküp taktık ama durum yine aynı. Kafama takılan soru şu; start stop devreye girmiyor neden olabilir başka? Aranızda debriyaj müşürü ya da şanzıman konum sensörü yüzünden bu sorunu yaşayan oldu mu? Çünkü bazen araba vitesteyken debriyaja tam basmama rağmen algılamıyor gibi bir his var içimde. Sigorta kutusundaki ilgili sigortaları da kontrol ettik, atan patlayan bir şey yok. Klima açık değil, motor sıcaklığı ideal seviyede, emniyet kemerim zaten her zaman takılı yani tüm şartlar uymasına rağmen sistem tetiklenmiyor.
İşin içinden çıkamadık, usta şarj dinamosu yeterli akım göndermiyor olabilir ya da start-stop yazılımsal olarak kilitlenmiştir diyerek topu yetkili servise attı. Servis de dünya para isteyecek biliyorum. Benzer bir durumla karşılaşan, şuraya bak kesin ondandır diyecek tecrübeli birileri var mı forumda? Şimdiden yardımlarınız için eyvallah.