Bizim emektar 2011 model Megane 3 1.5 dCi geçen ay 210.000 kmyi devirdi. Son zamanlarda şehir içi yakıt tüketimi aldı başını gitti, 100 kilometrede 8.5 litrenin altına bir türlü düşüremiyorum. Eskiden uzun yolda yakıtı resmen koklardı, şimdi ise cebi yakmaya başladı. Geçen hafta bizim sanayideki İbrahim Ustaya çektim arabayı, kafa kafaya verip baktık. Bilgisayara bağladık, ne arıza lambası yanıyor ne de beyinde bir hata kodu görünüyor. EGR valfi ve debimetre sensörü sökülüp temizlendi, hatta enjektör kütüğünün soketlerinde hafif nemden kaynaklı oksitlenme varmış, usta onları da temizleyip yerine taktı. Mekanik olarak hiçbir sıkıntı görünmüyor, duman atma veya tekleme de yok ama yakıt tüketimi hala yüksek.
Usta araba yaşlandı, normaldir çok kurcalama deyip gönderdi ama benim içim hiç rahat etmedi. İnternette forumlarda gezinirken şu OBD2 soketine takılan yeşil-mavi ışıklı yakıt tasarruf çiplerini ve yakıt hortumuna bağlanan mıknatıslı aparatları gördüm. Reklamlarında acayip iddialı konuşuyorlar, %15 ila %20 tasarruf sağlar falan yazmışlar. Bazı yerlerde de tamamen para tuzağı, paranızı çöpe atmayın diye yorumlar okudum. Kafam iyice karıştı.
Aranızda bu tarz aparatları kendi aracında tecrübe eden var mı? Gerçekten yakıt tasarrufu cihazları işe yarıyor mu yoksa boşuna mı para vermiş oluruz? Eğer bu cihazlar motordaki yakıt haritasını veya enjeksiyon basıncını etkileyen sensör sinyallerini manipüle ediyorsa, uzun vadede motor beynine veya sisteme zarar verir mi? Sanayideki ustalara kalsa direkt yalan dolan diyorlar ama kullananların yorumlarını merak ediyorum. Tecrübeli arkadaşlar aydınlatırsa çok sevinirim.