2017 model 1.5 dCi Dacia Duster aracım var, şu an 142.000 kmde. Hafta sonu ufak bir çekme karavan aldım, hevesle işe koyulduk ama çeki demirini taktırdıktan sonra elektrik tesisatında ciddi bir sıkıntı yaşadık. Sanayideki elektrikçi arkadaş 13 pinli soket bağlantısını yaparken doğrudan arka stoplardan hat almaya çalıştı, araba anında arıza verdi. Beyin kendini korumaya aldı herhalde, göstergede ne kadar ışık varsa yandı. Sonradan öğrendim ki bu araçlarda can-bus modülü kullanılması gerekiyormuş, doğrudan elektrik çekilince sigorta kutusu saçmalıyor. Başka bir ustaya gittim, röle ekleyerek sistemi çözmeye çalıştı ama bu sefer de parkları yakınca sinyaller sapıtmaya başladı. Soket bağlantılarındaki oksitlenme ihtimaline karşı sprey falan sıktık ama nafile, tesisatı düzgünce oturtamadık.
Hadi elektriği bir şekilde yetkili servise gidip orijinal can-bus modülü taktırarak çözeceğim diyelim, asıl büyük kaos bu işin resmiyet kısmında başladı. Sanayideki usta projeyi çizeriz, TSEye gidersin falan dedi ama herkes kafasına göre bir şey anlatıyor. Kimisi Önce montaj faturası lazım, sonra TSE onayına gideceksin diyor, kimisi TÜVTÜRK muayenesi şart, yoksa ruhsatı değiştiremezsin diyor. İşin aslı astarı nedir, süreç tam olarak hangi sırayla işliyor? Güncel çeki demiri ruhsata işletme prosedürü hakkında adım adım tecrübesi olan birisi varsa Allah rızası için yol göstersin. Hangi evrakları toplayıp nereye başvurmam gerekiyor, bu işin noter ve TSE maliyeti şu an ne kadar tutuyor?
Aracın orijinal faturasını mı isteyecekler, yoksa çeki demirinin kendi faturası ve uygunluk belgesi (e-belgesi) yeterli oluyor mu emin olamadım. Bir de muayene süresine daha 1 yıl var, ruhsata işletmek için sıfırdan genel muayeneye girmek zorunda mıyım yoksa sadece tadilat muayenesi mi yapılıyor? Ruhsat tek yaprak mı değişecek, yoksa ikisi birden mi yenileniyor? Bu bürokrasi ve elektrik arızası yüzünden karavan kapıda yatıyor, trafiğe çıkamıyorum. Konuya hakim, yakın zamanda bu yollardan geçmiş arkadaşların yönlendirmelerini bekliyorum.