Geçen ay ikinci elden 2015 model bir Volkswagen Golf 1.6 TDI aldım, araç daha 142.000 kmdeydi. Alırken de güvendik, kurumsal bir firmadan ekspertiz yaptırdık. Raporda motor performansı %88 çıktı, sadece ön çamurlukta boya var dediler, biz de noterden satışı alıp geçtik. Ama aracı aldıktan iki hafta sonra başıma gelmeyen kalmadı. Sabahları soğuk motorda ilk marşta araba adeta can çekişiyor, yolda giderken gaza basınca devir kendi kendine dalgalanıyor ve arkadan hafiften kara duman atıyor. Sanayide tanıdık bir ustanın dükkanına çektik arabayı, bilgisayara bağladık ve EGR valfi arızası ile krank mili sensörü hatası verdi. Üstelik sigorta kutusunun oralarda ciddi bir oksitlenme tespit ettik, beyne giden kablolarda temassızlık varmış. Usta Bu araba daha önce su almış ya da motoru çok kontrolsüz yıkanmış, ekspertiz bunu nasıl görmez? deyince başımdan aşağı kaynar sular döküldü.
Şimdi kara kara düşünüyorum, ekspertiz firmasına gidip durumu anlattım ama Biz elektronik aksama, sensörlere ve motorun içine garanti vermeyiz, o anki duruma bakarız diyerek işin içinden sıyrıldılar. Mahkemeyle, avukatla falan uğraşacak vaktim de yok, bütçem de kısıtlı. Bu tecrübe bana çok pahalıya patladı ve anladım ki kaporta boyadan çok daha önemli şeyler var. Benim gibi canı yanmasın diye yeni araç alacak olanlar için sormak istiyorum; gerçekten bu ekspertiz raporunda nelere dikkat edilmeli? Rapordaki hangi gizli detaylar hayati önem taşıyor ve bu mekanik/elektronik arızalar raporda nerede yazar? Biz sadece boyalı parçalara bakıp aldanıyoruz ama işin arka planı çok farklıymış.
Usta şimdi EGR valfini değiştirelim diyor, krank mili sensörü için de orijinal parça arıyoruz. Sigorta kutusundaki oksitlenme temizlenecek ama beyin soketlerine kadar sirayet ettiyse masraf daha da katlanacak gibi duruyor. Aranızda benzer bir durum yaşayan, kurumsal ekspertiz raporu yüzünden mağdur olup hakkını yasal yoldan arayabilen var mı? Ya da ikinci el araç alırken motor mekanik ve şanzıman kontrolü için raporda tam olarak hangi ibareleri, hangi test sonuçlarını aramak lazım? Tecrübeli arkadaşlardan acil tavsiye bekliyorum, sanayide usta usta gezmekten, her gün yeni bir arıza lambası görmekten bıktım artık.