Bizim emektar 2012 model Honda Civic FB7 kasa, 185 bin kmdeki arabada son iki haftadır acayip bir silkeleme ve gaz yememe problemi başladı. Özellikle yokuş yukarı çıkarken araç resmen yığılıyor, gaz pedalına yüklendiğimde arkadan biri arabayı tutuyormuş gibi kasılıyor. Bazen de benzinden gaza geçerken düğmeden bip bip diye ses çıkartıp kendi kendine tekrar benzine atıyor. Dün sanayideki usta bilgisayara bağladı, MAP sensörü düşük basınç hatası veriyor dedi. Tesisattaki kabloları kontrol ederken selenoid valf soketinde hafif bir oksitlenme görmüş, temizleyip geri taktı ama sorun yine çözülmedi. Diğer usta da regülatör basıncının dengesiz olduğunu, LPG beyni dediğimiz regülatörün ömrünü tamamlamış olabileceğini söyledi. Kafam iyice karıştı, her kafadan ayrı bir ses çıkıyor.
Arabayı aldığımdan beri, yani yaklaşık 35 bin kilometredir gaz sistemine hiç dokunmadım. Sanayideki çıraklardan biri Abi en son LPG filtresi ne zaman değişti, ona baktın mı? diye sordu. Açıkçası hiç değiştirmedim, eski sahibi de ne zaman değiştirdi meçhul. İnternette araştırırken de net bir bilgi bulamadım; gerçekten LPG filtresi ne zaman değişir, bu filtre tıkanırsa arabada böyle tekleme, çekişten düşme ya da benzine geri atma gibi kronik sorunlara yol açar mı? Eğer sorun sadece filtredeyse boşu boşuna regülatör veya sensör değiştirmek istemiyorum. Aranızda benzer tecrübeler yaşamış olanlar varsa, bu filtrenin değişim periyodu ve tıkandığında arabaya ne gibi belirtiler yaşatacağı konusunda yardımcı olursa çok sevinirim.