Beyler selam, elimde 2016 model 1.6 TDI DSG şanzıman bir Volkswagen Passat var, araç şu an 142.000 kmde. Yaklaşık 3-4 ay önce otobanda 120-130 km/h hızla giderken hafifçe frene dokunduğumda direksiyonda resmen can pazarındaymışım gibi acayip bir titreme ve sarsıntı hissetmeye başladım. Fren pedalı da ayağımın altında resmen yukarı aşağı zıplıyordu. Hemen bizim sanayideki emektar ustaya çektim arabayı. Ön takıma, rotlara falan baktık; salıncak burçları, rot başları falan sapasağlam çıktı. Usta tekerleri söküp disklere komparatör tuttu ve diskler salgı yapmış, yani yamulmuş dedi. Biz de bütçeyi çok sarsmayalım diye fren disklerini tornalattık, üstüne de sıfır balata takıp devam ettik. Hatta kaliper pimleri temizlendi, kaliper pistonu falan kontrol edildi, sorunsuz çalışıyordu. Ama gelin görün ki aradan daha 4.000 km geçmeden aynı titreme, aynı pedal zıplatması yine başladı.
Kafayı sıyırmak üzereyim, internette her kafadan bir ses çıkıyor. Forumda tecrübeli arkadaşlara sormak istedim; bu fren diskleri neden yamulur, bu işin asıl teknik sebebi nedir? Sıcak diske soğuk su vurulunca (yıkamacıda falan) yamulur diyorlar, buna aşırı dikkat ediyorum, uzun yoldan gelip arabayı hemen yıkatmam. Acaba porya eğriliği mi var? Yoksa fren kaliperlerindeki o hidrolik pistonların veya kaliper pimlerinin sıkışması diski sürekli sıkıp aşırı mı ısıtıyor? Bir de ABS hidrolik valf bloğunda bir basınç dengesizliği veya balata aşınma sensörü hattındaki bir oksitlenme bu durumu tetikler mi? Tekrar sıfır disk alıp 5 bin km sonra çöpe atmak istemiyorum, bu kronik belanın asıl kaynağını nasıl buluruz?