Geçen hafta bizim 2014 model, 165 bin kmdeki Opel Astra 1.4 Turbo makineyle otobanda giderken başıma acayip bir iş geldi. Arabada bir süredir zaten kronik bir sıkıntı vardı; ABS beyni kafayı yiyordu, hız göstergesi kendi kendine sıfıra düşüp geri geliyordu. Sanayideki ustaya götürdüm, krank mili sensörü falan sağlam dedi ama sigorta kutusu içinde hafif oksitlenme bulduk, temizleyip geri taktık. Ben de hem bu elektrik arızasını test etmek hem de arabanın gidişini görmek için çevre yoluna çıktım. Gösterge falan o an düzeldi derken dün e-Devlete bir bildirim düştü, hız sınırını aşmaktan ceza kitlemişler.
Şimdi asıl mevzuya geleyim, ceza tutanağı sistemde görünüyor fakat ne bir kanıt var ne de araca ait bir görsel eklemişler. Kafam çok karıştı, radar cezası geldi ama foto yok itiraz ediyim mi diye kara kara düşünüyorum. Ceza makbuzunda sadece saat ve hız yazıyor ama benim o saatte gerçekten o hızda gittiğime dair hiçbir görsel delil sisteme yüklenmemiş. Zaten arızadan dolayı kadran yanlış gösteriyordu belki de, o yüzden bilmeden sınırı aşmış da olabilirim ama kanıtsız ceza yazılması da hiç adil gelmiyor.
Daha önce bu tarz bir durumla karşılaşan, fotoğrafsız gelen cezayı iptal ettiren var mı aranızda? Sulh Ceza Hakimliğine dilekçe versem fotoğraftan dolayı iptal kararı çıkar mı? Boşuna mahkeme kapılarında, adliyede uğraşmak da istemiyorum ama foto falan olmayınca da insanın canı sıkılıyor, sanki ezbere ceza yazıp geçmişler gibi hissediyorum. Bu işlerin prosedürünü bilenler, daha önce başına gelenler bir yol gösterirse çok sevinirim.